Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εξέλεξε πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ. Η κυβέρνηση σχηματίζεται περίπου έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο εδώ και δυο χρόνια. 

Ads

Ο 42χρονος οικονομολόγος, πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας. Έχει δηλαδή την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλίου.

Από τις εκλογές στη χώρα επικρατούσε απίστευτος αναβρασμός. Η δεξιά, η οποία κατείχε την εξουσία από το 2006, αρνείτο να εγκαταλείψει την εξουσία, κατηγορώντας τους σοσιαλδημοκράτες ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ενότητα αποδεχόμενοι τις διεκδικήσεις των κομμάτων της αλβανικής κοινότητας.

image

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου στη χώρα είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια. Μεταξύ άλλων, περίπου 100 οπαδοί του Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και χτύπησαν βουλευτές. 

Τα αλβανικά κόμματα, που κατέχουν οκτώ από τις 25 υπουργικές θέσεις, ζητούν η αλβανική να γίνει εκ των επισήμων γλωσσών της χώρας στο σύνολο του εθνικού εδάφους και όχι μόνο στις ζώνες που κατοικούνται από Αλβανούς. Για να τονίσει τη σημασία της διεκδίκησης αυτής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι άνοιξε στα αλβανικά την συνεδρίαση για την εκλογή του Ζάεφ εν αναμονή της υιοθέτησης νέου νόμου περί γλωσσών.

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας αναμένεται να οδηγήσει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας προσέγγισης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, διαδικασίες που είχαν παγώσει κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση. Ο νέος πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την ένταξη της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ και την Ατλαντική Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν.