Η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη. Στις ΗΠΑ επίκεντρο πλέον της εξάπλωσης η ταχύτητα της πανδημίας καταγράφει νέα ρεκόρ ενώ στην Ιταλία διαπιστώνονται κάποια πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια μείωσης της ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία. Ισπανία και Γερμανία που ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο με την Ιταλία δυστυχώς επανήλθαν σε αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων αντίστοιχα, ενώ η Γαλλία κατέγραψε «μαύρο» ρεκόρ με 1.427 θύματα.

Ads

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί σήμερα ότι ο χρειάζονται σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσοκόμες και νοσοκόμοι. Οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και εκφράζει σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, τη βαθιά ευγνωμοσύνη του, αλλά και τη στήριξή του στους εργαζόμενους της υγείας.

Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού

Στη Βρετανία μία μόλις ημέρα, 758  άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα και σηματοδοτεί τη χειρότερη ημέρα από την αρχή της πανδημίας. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων θανάτων φτάνει πλέον τις 5.655, αυξημένο από τις 4.897 χθες. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν 708 απώλειες σε 24 ώρες. Οι ηλικίες των θυμάτων είναι μεταξύ 23 και 102 ετών και εξ αυτών οι 29 δεν είχαν γνωστά υποκείμενα νοσήματα. Στους τελευταίους περιλαμβάνεται και ένα 23χρονο θύμα. 

Ads

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον νοσηλεύεται από χθες το βράδυ στην εντατική, καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Πριν από δέκα ημέρες, είχε ανακοινώσει, ότι προσεβλήθη από τον ιό. Στο πόδι του προς τον παρόν βρίσκεται ο υπουργός  εξωτερικών Ντόμινικ Ραμπ. Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ βρίσκεται σε απομόνωση, καθώς ένα από τα μέλη της οικογενείας του εμφάνισε συμπτώματα της COVID-19, σύμφωνα με το ITV.

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση, στις ΗΠΑ, όπου άλλοι 1.165 άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους, τις τελευταίες 24 ώρες. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε 731 θανάτους που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, στον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό μετά την έναρξη της επιδημίας. Την  ανακοίνωση έκανε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, κάνοντας λόγο παράλληλα για μια διαφαινόμενη σταθεροποίηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία. Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ θανάτων στην Πολιτεία καταγράφηκε το Σάββατο με 630 νεκρούς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του νέου κορονοϊού στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, ανέρχεται σε 5.489.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να βλέπει φως στο τούνελ, αλλά προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν και άλλα θύματα, ο ίδιος, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι, θα εξετάζονται συχνά για την Covid-19. Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα σε Ουάσιγκτον, Νέα Ορλεάνη και Ντιτρόιτ. Μερικοί ασθενείς που νοσηλεύονται για τραυματισμούς σε πλωτά νοσοκομεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Η χώρα καταγράφει επισήμως πάνω από 366.000 κρούσματα μόλυνσης (αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο).

Μείωση ρεκόρ στην Ιταλία

Μείωση ρεκόρ φαίνεται πως καταγράφει το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα έχασαν την ζωή τους 604 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.039 νέα κρούσματα, ενώ 1.555 ασθενείς βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Αυτό συνεπάγεται ότι ο ρυθμός μετάδοσης του κοροναϊού συνεχίζει να μειώνει την ταχύτητά του (569 λιγότερα κρούσματα σε σχέση με χθες) ενώ και οι νεκροί είναι 32 λιγότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνεχίζουν να μειώνονται. Την ίδια στιγμή, 3.792 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.718 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Για 61.557 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, τα συνολικά περιστατικά του COVID 19 στη γειτονική χώρα ανέρχονται σε 135.586, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 17.127. Παράλληλα, 24.392 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

«Μαύρο» ρεκόρ στη Γαλλία

«Μαύρο» ρεκόρ με 1.427 θύματα σήμερα στη Γαλλία. Μέχρι χτες, οι νεκροί ανέρχονταν σε 8.811, και σήμερα υπολογίζονται σε 10.328, εκ των οποίων 7.091 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο και 3.237 είναι οι νεκροί στα γηροκομεία της χώρας. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, αυξήθηκαν κατά 3.777 τις τελευταίες 24 ώρες και υπολογίζονται σε 78.167. Έτσι η Γαλλία, που πλέον απαριθμεί πάνω από 10.000 νεκρούς, μπαίνει στη «μαύρη λίστα» μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ που κατέχουν το ανάλογο θλιβερό ρεκόρ. Σύμφωνα με το Reuters, o Γάλλος υπουργός Υγείας, Ζερόμ Σαλμόν, τόνισε πως ο αριθμός των ανθρώπων που άφησε την τελευταία του πνοή στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκε κατά 9% μέσα σε μια μέρα.

Αύξηση μετά την πτώση σε Ισπανία – Γερμανία

Νέα άνοδο σημείωσε ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία του κοροναϊού στην Ισπανία, όπου 743 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου. Η σημερινή άνοδος στον αριθμό των νεκρών, η οποία ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των απωλειών σε 13.798, θολώνει το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας των τελευταίων ημερών, καθώς είχαν προηγηθεί τέσσερις ημέρες πτώσεις στα ποσοστά της δεύτερης πιο πληττόμενης χώρας της Ευρώπης, μετά την Ιταλία. Μετά την τελευταία καταγραφή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στις 140.510, έναντι 135.032 την Δευτέρα.

Άλλοι 173 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 1.607 στη χώρα. Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3.834 το προηγούμενο 24ωρο και ανέρχονται σήμερα σε 99.225· ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων αυξήθηκε, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των προηγούμενων τεσσάρων συναπτών ημερών. Και οι δύο αριθμοί είναι αισθητά υψηλότεροι από εκείνους που κατέγραφε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ χθες Δευτέρα (92 θάνατοι, 3.677 κρούσματα μόλυνσης).