Διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τη χώρα να βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε μια κρίσιμη καμπή λόγω Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν θέλει εκλογές, όμως πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για κανέναν λόγο να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή του Brexit. 

Ads

Αυτό αφήνει ουσιαστικά μετέωρο το ζήτημα των εκλογών αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με τους αντάρτες των Τόρις θα καταθέσουν τις επόμενες ώρες μια νομοθετική πρόταση για να αποκλείσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. 

Ο Μπόρις Τζόνσον αποκλείοντας την πιθανότητα να ζητήσει αναβολή του Brexit, προειδοποίησε εμμέσως τους βουλευτές ότι θα αναγκαστεί να ζητήσει πρόωρες εκλογές αν περάσει το νομοσχέδιο που θα του δένει τα χέρια. Μάλιστα, η πολιτική ρεπόρτερ του BBC αναφέρει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση «ηττηθεί» πρόκειται να προκηρυχθούν εκλογές στις 14 Οκτωβρίου πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στους Βρετανούς από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Δεν θέλω εκλογές, ούτε κι εσείς θέλετε. Ας προχωρήσουμε με την ατζέντα του λαού». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θέλω όλοι να ξέρουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπό την οποία θα ζητήσω από τις Βρυξέλλες αναβολή: Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου χωρίς ‘αν’ και χωρίς ‘αλλά’».«Δεν θα αποδεχθούμε καμία απόπειρα να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας».

Ads

«Δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν μια αναβολή του Brexit, αλλά αν το πράξουν θα καταστήσει απολύτως αδύνατες τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια συμφωνία για το Brexit, σε μια προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του να μην ψηφίσουν αύριο το «μπλόκο» του Brexit. 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το «μπλόκο» στο Brexit

Το νομοσχέδιο που έχει στόχο να μπλοκάρει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή προς ψήφιση βάζει δύο νέες ημερομηνίες ως συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. 

Η πρώτη είναι η 19η Οκτωβρίου του 2019. Εάν μέχρι εκείνη την ημέρα δεν έχει υπάρξει μία νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες η οποία να πάρει έγκριση από τη βρετανική βουλή ή δεν έχει συναινέσει η Βουλή σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε, ο Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή εξόδου της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, για την 31η Ιανουαρίου του 2020.

Σύμφωνα με τους βουλευτές που προωθούν το εν λόγω νομοσχέδιο, σκοπός τους είναι να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν θα αποχωρήσει από τις Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία, εκτός και αν το Κοινοβούλιο συναινέσει σε αυτό».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τα σχέδια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία.