Οι Τσέχοι καλούνται στις κάλπες σήμερα και αύριο για τις βουλευτικές εκλογές μετά τις οποίες ενδέχεται να αναδειχθεί στην εξουσία του κόμμα του «τσέχου Τραμπ», του μεγιστάνα Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία επανέλαβε την αντίθεσή του στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών και στην ένταξη της χώρας του στην ευρωζώνη.

Ads

Όμως η νίκη του Μπάμπις ίσως είναι πολύ λιγότερο αποφασιστική από ό,τι προοιωνίζονται οι δημοσκοπήσεις και ίσως υπάρξει μια περίοδος «χάους», προειδοποίησε ένας ανεξάρτητος αναλυτής, ο Γίζιγι Πέχε.

Οι περίπου 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τα 200 μέλη της Βουλής, σε μια διαδικασία που μπορεί επίσης να φέρει στα έδρανα του τσεχικού κοινοβουλίου το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (SPD), που ελπίζει να καβαλήσει το κύμα το οποίο καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο 63χρονος Μπάμπις, ιδρυτής του κολοσσού των αγροδιατροφικών, χημικών και ιατρικών προϊόντων Agrofert, που άλλοι αποκαλούν «τσέχο Τραμπ» και άλλοι «τσέχο Μπερλουσκόνι», ενδέχεται να συγκεντρώσει με το λαϊκιστικό κόμμα του, τη Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών (ANO, το αρκτικόλεξο του κόμματος γράφεται ακριβώς όπως η λέξη «ναι» στην τσεχική γλώσσα) από το 25% ως ακόμη και το 30% των ψήφων, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις.

Ads

Ο Μπάμπις, εξαιρετικά επικριτικός έναντι της ευρωζώνης και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρεί πως πλήττουν την εθνική κυριαρχία της Τσεχίας, δεν δηλώνει πάντως καθαυτό εχθρός της ΕΕ ούτε τάσσεται υπέρ του «Τσέξιτ», μιας διαδικασίας αποχώρησης της Τσεχίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα κράτη πρέπει να τα κυβερνούν οι ηγέτες τους, οι πρόεδροί τους, οι πρωθυπουργοί τους, όχι ο (σ.σ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ) Γιούνκερ. Δεν θέλω να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωση» της ΕΕ, είπε ο Αντρέι Μπάμπις το βράδυ της Πέμπτης, στο τελευταίο ντιμπέιτ που μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Nova, στο οποίο αναμετρήθηκε με τον Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ, τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CSSD και υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δηλώνει φιλοευρωπαίος.

«Δεν θέλουμε τις ποσοστώσεις, δεν θέλουμε μετανάστες εδώ πέρα, θέλουμε να σταματήσουμε τη μετανάστευση και θέλουμε επιτέλους να αποκτήσουμε έναν πρωθυπουργό που θα πει στην (γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα) Μέρκελ και στον (πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν ότι η λύση βρίσκεται εκτός Ευρώπης», συνέχισε ο επικεφαλής του ANO.

Ο Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ από την πλευρά του κάθε άλλο παρά υποστήριξε τα αντίθετα: «Δεν θα υπάρξουν ποσοστώσεις, μπορώ να σας το εγγυηθώ και να το υποσχεθώ», τόνισε. Και «κανένας δεν μας υποχρεώνει τώρα να μπούμε στην ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, η Τσεχία διατήρησε το εθνικό της νόμισμα, την κορόνα.

«Η θέση μας (όσον αφορά την υιοθέτηση του ευρώ) είναι αρνητική. Η ευρωζώνη είναι ένα οικονομικό σχέδιο που έχει γίνει πολιτικό σχέδιο», υποστήριξε από τη δική του πλευρά ο Μπάμπις, συμπληρώνοντας ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο η χώρα του να «πληρώσει τα ελληνικά χρέη».

Έπειτα από μια μάλλον άτονη εκστρατεία, έως και εννιά κόμματα μπορεί να ξεπεράσουν το όριο του 5% και να μπουν στη Βουλή της Τσεχίας, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μια περίοδο αβεβαιότητας ως τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Πέχε προβλέπει μια «αρκετά περίπλοκη μετεκλογική κατάσταση» αν όχι «χάος» διότι το αποτέλεσμα του κόμματος του Μπάμπις ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλότερο αυτού που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, εξαιτίας «των σκανδάλων» που έχουν σπιλώσει την εικόνα του. Ο ίδιος δεν απέκλεισε μια συμμαχία του ANO με το CSSD?αλλά χωρίς τον ίδιο τον Μπάμπις.

Ο μεγιστάνας βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης στο πλαίσιο μιας έρευνας για απάτη με ευρωπαϊκά κεφάλαια, ενώ κατηγορείται επίσης ότι συνεργάστηκε με τη μυστική υπηρεσία StB επί σοσιαλισμού.

Ζαοράλεκ και Μπάμπις αντάλλαξαν φραστικά πυρά χθες βράδυ για σκάνδαλα, με τον πρώτο να σχολιάζει ότι αν ο ηγέτης του ANO γίνει πρωθυπουργός ενώ διώκεται από τη δικαιοσύνη κανένας ευρωπαίος αρχηγός κράτους «δεν θα σηκώσει το τηλέφωνο» για να του μιλήσει, και τον δεύτερο να ανταποδίδει με τη φράση «το κόμμα σας έχει μακρά παράδοση διαφθοράς».