Εκατοντάδες χρυσά και αργυρά νομίσματα, που κόπηκαν μεταξύ 1847 και 1915, ο μεγαλύτερος θησαυρός του είδους που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη χώρα -σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο που έχει αναλάβει να εκτιμήσει την αξία του- βρέθηκαν τυχαία κάτω από τα πλήκτρα ενός πιάνου στη Βρετανία.

Ads

Το πιάνο, ηλικίας 110 ετών, είχε γίνει πρόσφατα δωρεά στο γυμνάσιο Bishops Castle Community College.

Την ανακάλυψη έκανε ένας χορδιστής, ο κ. Martin Backhouse, ο οποίος όταν κλήθηκε να κουρδίσει το πιάνο συνειδητοποίησε ότι τα πλήκτρα ήταν κάπως… βαριά.

Όταν έψαξε κάτω από το κλαβιέ ανακάλυψε 7 επιμελώς ραμμένα υφασμάτινα μικρά δέματα και ένα δερμάτινο πορτοφόλι που αποδείχτηκε ότι περιείχαν 913 νομίσματα.

Ads

Η εκτίμηση είναι ότι τα νομίσματα πρέπει να φυλάχθηκαν μέσα στο πιάνο γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1920 -εκτίμηση η οποία βσίζεται σε ένα διαφημιστικό χαρτί της εταιρείας Shredded Wheat,  με το οποίο είχε τυλιχθεί το ένα από τα πακέτα, κίνηση που πιθανώς σχετίζεται με τη Μεγάλη Ύφεση ή και τις εξελίξεις που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

image

image

image
Ο θησαυρός ανήκει τώρα στο Στέμμα, το οποίο θα ανταμείψει τον σημερινό ιδιοκτήτη, αλλά και τον χορδιστή που ανακάλυψε τον θησαυρό.