Τον καταληκτικό διάλογο του «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό φέρνει στη δημοσιότητα η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». Πρόκειται για την τελευταία συζήτηση μεταξύ Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπριών Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Ads

«Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας» είπε απογοητευμένος ο Νίκος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί. «Απόψε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τη λύση και την ειρήνη», επέμεινε ο Αναστασιάδης παραπέμποντας στη μεγάλη συγκέντρωση στο γήπεδο της Τσεντίνκαγια.

«Σιγά τις χιλιάδες, μερικές εκατοντάδες ήταν», φέρεται να απάντησε ψυχρά ο Ακιντζί, δείχνοντας πως όλα πλέον είχαν τελειώσει στις διαπραγματεύσεις.

«Να σου κάνω μια τελευταία πρόταση, Μουσταφά», είπε ο Αναστασιάδης επιχειρώντας να ζεστάνει ξανά το κλίμα, όμως ο Ακιντζί ήδη σηκωνόταν να φύγει. «Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου», απάντησε και μόνο από ευγένεια και μετά από παραινέσεις των υπολοίπων δέχθηκε να καθίσει και να ακούσει την πρόταση του Προέδρου την οποία όμως απέρριψε.

Ads

«Ήταν ένας άλλος Ακιντζί. Καμία σχέση με αυτόν με τον οποίο διαπραγματευόμασταν τόσους μήνες. Συζητούσε με παγωμένο αίμα», ήταν το σχόλιο ανθρώπων που ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης».

Όπως γράφει η εφημερίδα: «ο Μουσταφά Ακιντζί έμενε κολλημένος σε αριθμούς που δεν επέτρεπαν συμφωνία. Ενώ την περασμένη βδομάδα οι δύο πλευρές έφθασαν κοντά ως προς τον αριθμό προσφύγων που θα επιστρέψουν (74 χιλιάδες έλεγαν οι Τ/Κ, 90 χιλιάδες οι Ε/Κ), στο δεύτερο Μοντ Πελεράν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήρθε με αρχική θέση 55 χιλιάδες! Μέσα από τη μακρά συζήτηση η διαφορά έφθασε στις 65 με 78 χιλιάδες.

Μια διαφορά, δηλαδή, 13 χιλιάδων ανθρώπων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό αμέσως παρέπεμπε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, σε μη επιστροφή της Μόρφου. Μέχρι τα ξημερώματα δεν κατέστη δυνατή η σμίκρυνση αυτής της διαφοράς, με τον Μουσταφά Ακιντζί να μην μετακινείται ούτε κατά το ελάχιστο».