«Γύρισα το βράδυ σπίτι χωρίς εσένα, με αβάσταχτο και βαθύ πόνο. Υποφέρω, χωρίς μίσος. Θα ήθελα να πω στην οικογένειά σου ότι είμαστε ενωμένοι. Θα ήθελα να σου πω ότι θα μείνεις για πάντα στην καρδιά μου. Ας μείνουμε αξιοπρεπείς και σε ειρήνη».

Ads

Με αυτά τα συγκλονιστικά λόγια αποχαιρέτησε τον 37χρονο αστυνομικό Xavier Jugelé, ο οποίος έχασε τη ζωή του από πυρά κατά την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία, ο σύντροφός του, Étienne Cardiles, παρόντων των δύο υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, σε τελετή για την απόδοση φόρου τιμής στο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Δεν θα σας δώσω το μίσος μου», τόνισε ομιλία του, απευθυνόμενος στους τρομοκράτες και δανειζόμενος τα λόγια του Antoine Leiris, που είχε χάσει την σύζυγό και το παιδί του στην επίθεση στο Μπατακλάν, το 2015.

«Δεν έχω αυτό το μίσος, Xavier, γιατί δεν σου ταιριάζει, γιατί δεν αντιστοιχεί σε τίποτα με όσα έκαναν την καρδιά σου να χτυπάει», είπε ο σύντροφος του αστυνομικού, ενώ αναφέρθηκε στο πάθος του Jugelé για το επάγγελμά του:

Ads

«Το γενικό συμφέρον, η υπηρεσία για τους άλλους και η προστασία όλων αποτελούσαν μέρος της παιδείας του και των αξιών του».

«Οταν ήρθαν τα πρώτα μηνύματα που πληροφορούσαν τους Παριζιάνους ότι κάτι σοβαρό συνέβη στα Ηλύσια Πεδία και ότι ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του, μια μικρή φωνή μου είπε ότι ήσουν εσύ. Και μου θύμισε αυτή την γενναιόδωρη και θεραπευτική φράση: «Δεν θα έχετε το μίσος μου». Αυτό το μίσος, Xavier, δεν το έχω γιατί δεν σου ταιριάζει».

Στην τελετή, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε ότι οι Γάλλοι πρέπει να υποστηρίζουν το έργο της αστυνομίας: «Χρειάζονται τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και τον θαυμασμό μας».

Ο Jugelé, όπως αναφέρει ο Guardian, ήταν υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, μέλος οργάνωσης για lgbt αστυνομικούς και είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά της ομοφοβίας στη Ρωσία, πριν τους ολυμπιακούς αγώνες του 2014.