Μερίδιο ευθύνης για τη διάσπαση της Ευρώπης στο θέμα της προσφυγικής κρίσης καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 

Ads

«Η σκληρή στάση κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην προσφυγική κρίση δεν στρέφεται τόσο εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ ή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όσο εναντίον κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων στην Βίλχελμστρασε (σσ. όπου βρίσκεται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών)» σημειώνει ο Σουλτς.

Χαρακτηρίζει δε, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως κόκκινο πανί για πολλούς ενώ εκτιμά ότι η σκληρή στάση ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ στο προσφυγικό σχετίζεται με την στάση της Γερμανίας κατά την οικονομική κρίση. «Τώρα παίρνουμε τον λογαριασμό» λέει χαρακτηριστικά και κάνει λόγο για την «ώρα της ανταμοιβής» στις Βρυξέλλες.

Κάποιοι από την Γερμανία άσκησαν πίεση, προκειμένου να πείσουν άλλους να διδαχθούν από το γερμανικό μοντέλο, συνεχίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, αναφερόμενος στην Γαλλία, τονίζει ότι στηρίζει το αίτημα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για μεγαλύτερη ευελιξία στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ads

«Ο Γάλλος πρόεδρος έχει μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι εντελώς διαφορετικά προβλήματα. Η Γαλλία χρειάζεται περισσότερη αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας, προσπάθειες ενσωμάτωσης (των μεταναστών)» προσθέτει ο Μάρτιν Σουλτς. 

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι όροι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν. Για τον Σόιμπλε πάντως λέει ότι όταν κάποιος επιμένει μόνο στη δική του ερμηνεία «εμφανίζεται σαν γυμνασιάρχης».