Η είδηση ότι εθνικιστικές ομάδες στη Βουλγαρία δημιούργησαν τάγματα εφόδου εναντίον των Σύρων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, είναι η τελευταία σε μια σειρά από ανησυχητικές εξελίξεις που αφορούν τα νεοναζιστικά κόμματα της Ευρώπης. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα δυστυχώς δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Δυναμική απέκτησαν αντίστοιχα ακροδεξιά και νεοναζιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη φέρνοντας μαζί τους ένα κύμα φασισμού και ξενοφοβίας. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Ads

 
Οι νεοναζί κατά την προσφιλή τους τακτική επικεντρώνουν τη δολοφονική δράση τους εναντίον των αδύναμων και κυρίως των μεταναστών που επιλέγουν την Ευρώπη για να ξεφύγουν από εμφύλιους, γενοκτονίες και φτώχεια.
 
Νεοναζί περιφερειάρχης στη Σλοβακία
LSNS (Λαϊκό κόμμα: «Η Σλοβακία μας»)
 

image

Ο Μαριάν Κοτλέμπα, πρώην ηγέτης νεοναζιστικής οργάνωσης που πλέον έχει απαγορευτεί κέρδισε με ποσοστό 55.5% στις περιφερειακές εκλογές τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του Βλαντιμίρ Μάνκα τον περασμένο Νοέμβρίο.
 
Πλέον ως αρχηγός του υπερεθνικιστικού κόμματος της Σλοβακίας, ζητά να αποχωρήσει η χώρα από «την τρομοκρατική οργάνωση του ΝΑΤΟ». Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε δημόσια ντυμένος με ναζιστική στολή και καταφέρθηκε εναντίον της μειονότητας των Ρομά χαρακτηρίζοντάς τους «παράσιτα της χώρας».
 
Επιθέσεις σε αντιρατσιστές διαδηλωτές
Ακροδεξιό… «Σουηδικό Κίνημα Αντίστασης»
 
image

Το «Σουηδικό Κίνημα Αντίστασης» ξεκίνησε τη δράση του το 2012 και το πιο πρόσφατο περιστατικό βίας που προκάλεσε ήταν η επίθεση κατά αντιρατσιστών διαδηλωτών το Δεκέμβριο του 2013. Συγκεκριμένα μια ομάδα 40 ατόμων επιτέθηκε σε διαδηλωτές με πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα.
 
Το περιστατικό προκάλεσε «έκπληξη» κατά πολλούς σχολιαστές καθώς η Σουηδία θεωρείται ότι διαθέτει μια εξαιρετική δημόσια πολιτική. Το εν λόγω ακροδεξιό μόρφωμα επιδεικνύει ως σύμβολο τη σβάστικα και κηρύττει το μίσους ενάντια σε όσους θεωρεί ότι δεν ανήκουν στην άρεια φυλή.
 
Τάγματα εφόδου κατά Σύριων μεταναστών
Εθνικιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

Ads

image

Το Εθνικιστικό Κόμμα Βουλγαρίας σχηματίστηκε από διάφορες εθνικιστικές ομάδες μεταξύ των οποίων η οργάνωση σκίνχεντ «Αίμα και Τιμή». Στόχος είναι να «καθαρίσει η Βουλγαρία από τα αποβράσματα» όπως χαρακτηρίζουν τους μετανάστες «που κατακλύζουν τις πόλεις».
 
Υποστηρικτές και μέλη του κόμματος διενεργούν περιπολίες και ελέγχουν μετανάστες ενώ με τον σχηματισμό του «Εθνικιστικού Κόμματος» ξεκίνησε ένα τεράστιο κύμα επιθέσεων – στη λογική των ταγμάτων εφόδου – κατά μεταναστών. Μεταξύ άλλων μαχαίρωσαν έναν 17χρονο Σύρο πρόσφυγα. Θύματα επίθεσης έπεσαν ακόμη ένας Ιρακινό Βούλγαρος, ένα αγόρι από το Μάλι αλλά και μια μητέρα από το Καμερούν με το παιδί της.
 
Υπερεθνικιστικό αντισημιτικό κόμμα Ουγγαρίας
«Jobbik»
 
image

Ο πρώην ηγέτης του Jobbik Κσανάντ Σγέγκντι υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από το κόμμα και να ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό όταν αποκαλύφθηκε ότι έχει εβραϊκές ρίζες και η γιαγιά του είχε επιζήσει του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για μια εν πολλοίς ειρωνική αποκάλυψη αφού το Jobbik είναι ένα αντισημιτικό κόμμα.
 
Το 2007 ο Σγέγκντι είχε ιδρύσει τη νεοναζιστική «Ουγγρική Φρουρά». Τα μέλη της ήταν μαυροφορεμένα και θύμιζαν το κόμμα «Arrow Cross» που κυβερνούσε τη χώρα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Jobbik κατέχει 43 έδρες στο Ουγγρικό κοινοβούλιο και  δυο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο, παραμένει ισχυρό με τα ποσοστά ψήφων να αυξάνονται από το 7% στο 8%.
 
Νεοναζί δολοφόνοι στην Ελλάδα
Χρυσή Αυγή
 
image

Η ιστορία εν πολλοίς γνωστή. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και αρκετά ακόμη μέλη και στελέχη κατηγορήθηκαν για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης. Η κρατική χρηματοδότηση του κόμματος ανεστάλη.
 
Δολοφονία Παύλου Φύσσα
Συλλήψεις Χρυσή Αυγή

 
Με πληροφορίες από τους International Business Times