Σαφή νίκη κατέγραψε ο δεξιός συνασπισμός του Νικολά Σαρκοζί στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Την ίδια ώρα το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει αρκετές έδρες αλλά δεν δείχνει να κερδίζει καμία διοικητική περιφέρεια. Μεγάλη ήττα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

Ads

Το δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του φαίνεται να κερδίζουν από 66 έως 70 περιφέρειες (από 41 στις προηγούμενες εκλογές), τη στιγμή που οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές (PS) αναμένεται να εξασφαλίσουν 27-31 περιφέρειες, βλέποντας τη δύναμή τους να μειώνεται περίπου στο μισό, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σημείωσε ότι τα κέρδη που κατέγραψε το Εθνικό Μέτωπο στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αναταραχής στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό. Ο Βαλς παραδέχθηκε τη νίκη του UMP και των κεντρώων συμμάχων του καθώς και ότι το PS έχασε πολύ έδαφος. 

image

Ads

Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών σηματοδοτεί «την αμετάκλητη αποκήρυξη της κυβέρνησης» από τους εκλογείς, τόνισε από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής του UMP Νικολά Σαρκοζί.

image

Την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα εξέφρασε η Μαρίν Λεπέν, επισημαίνοντας ότι οι Σοσιαλιστές εξαφανίζονται από τον χάρτη. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία της ότι οι δυνάμεις του Εθνικού Μετώπου θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται, στο δρόμο για την εξουσία. 

Η συμμετοχή των Γάλλων στις περιφερειακές εκλογές, που θεωρήθηκαν «πρόβα» ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, άγγιξε το 50%. Σύμφωνα με τους αναλυτές διεξήχθησαν σε κλίμα μεγάλης πόλωσης. Η ήττα των Σοσιαλιστών συμβαδίζει με τα ποσοστά δημοτικότητας του Ολάντ που βρίσκονται σε βαρομετρικό… χαμηλό. Δυο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Φρανσουά Ολάντ «βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο», σύμφωνα με στενό του συνεργάτη.