Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, έλαβε σήμερα από τον βασιλιά Φίλιππο την εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφού οι Σοσιαλιστές ήραν το βέτο τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, έπειτα από δέκα μήνες πολιτικού αδιεξόδου. Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί αναμένεται να έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια όμως…

Ads

Το Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο τόσο στις πρώτες εκλογές όσο και στις επαναληπτικές του Ιουλίου, συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων, μη μπορώντας όμως να εξασφαλίσει συνεργασίες που θα εξασφάλιζαν τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Ο Ραχόι, ο οποίος είχε χάσει στην πρώτη διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου, την 2η Σεπτεμβρίου, έχει πλέον εξασφαλίσει την επικράτησή του χάρη στην αποχή των βουλευτών του Σοσιαλιστικού κόμματος, οι οποίοι ως τώρα καταψήφιζαν.

Τα μέλη των Σοσιαλιστών αποφάσισαν να απόσχουν έπειτα από το ξέσπασμα της εσωκομματικής κρίσης κατά την οποία ο πρώην ηγέτης τους, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αντιτασσόταν στον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας, αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Ads

Όμως ο Ραχόι, καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται κάθε νομοθέτημα. «Συνειδητοποιώ τις δυσκολίες που συνεπάγεται μια κυβέρνηση μειοψηφίας», ανέφερε, πάντως διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να «ολοκληρώσει την τετραετή θητεία» της κυβέρνησης.

Ήδη, οι Σοσιαλιστές διαμηνύουν πως δεν θα υπερψηφίσουν τους προϋπολογισμούς της επόμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης.