Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις ζήτησε άρση της βουλευτικής ασυλίας του ώστε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για απάτη στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την υποστήριξη για κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ίδιο στο κοινοβούλιο.

Ads

Η αστυνομία ερευνά εάν ο Μπάμπις, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχική Δημοκρατία, έλαβε παράνομα επιδότηση από την Ε.Ε. ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ πριν από μια δεκαετία, αποκρύπτοντας ότι ήταν ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος και ενός συνεδριακού κέντρου, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Ο Αντρέι Μπάμπις διατύπωσε το αίτημά του προτού εμφανιστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα αποφασίσει αν θα αρθεί η βουλευτική του ασυλία.

Η Κάτω Βουλή πρόκειται επίσης να συζητήσει εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη μονοκομματική κυβέρνηση του κ. Μπάμπις και του κόμματός του, ANO 2011, που ωστόσο αναμένεται να χάσει επειδή τα περισσότερα από τα άλλα κόμματα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει ως επικεφαλής της έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας.

Ads

Το ANO κέρδισε σχετική πλειοψηφία στις εκλογές τον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας μόλις 78 από τις 200 θέσεις στην Κάτω Βουλή.

Αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι να σχηματιστεί νέα.

Η δέσμευσή του να πατάξει την πολιτική διαφθορά και να κυβερνήσει με την εμπειρία του επιχειρηματία διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τη δημοτικότητά του.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται πιθανόν να περιπλακεί ακόμη περισσότερο από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες οδεύουν προς μια αναμέτρηση στήθος με στήθος στον δεύτερο γύρο στις 26-27 Ιανουαρίου.

Υποψήφιοι είναι ο φιλορώσος απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο οποίος έχει στηρίξει τον Α. Μπάμπις και ο φιλοευρωπαίος ακαδημαϊκός Γίρι Ντράχος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θεωρεί απαράδεκτο να έχει η χώρα έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες αξιόποινων πράξεων.