Με τους New York Times τα έβαλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατηγορώντας την εφημερίδα για «απαράδεκτη απεικόνιση της χώρας του» αναφορικά με την υπόθεση των μπουρκίνι. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές πόλεις της Γαλλίας είχαν απαγορεύσει τα ισλαμικά μαγιό στις παραλίες τους, είχαν κόψει πρόστιμα σε γυναίκες που τα φορούσαν ενώ μια φορά η αστυνομία είχε υποχρεώσει μια γυναίκα να το βγάλει στην παραλία. Πάντως δικαστικές αποφάσεις στη Γαλλία απαγόρευσαν τις… απαγορεύσεις. 

Ο Βαλς πάντως υποστήριξε ότι αυτές οι απαγορεύσεις αποτελούν μέρος της πάλης «για την ελευθερία των γυναικών». Υποστήριξε ακόμη ότι η εφημερίδα σε άρθρο της απεικονίζει «με απαράδεκτο και λαθεμένο τρόπο τη Γαλλία».

Στο επίμαχο άρθρο των New York Times μουσουλμάνες της Γαλλίας δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο ένδυμα, που καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα, αποτελεί ευκαιρία για εκείνες να προβαίνουν σε δραστηριότητες, όπως το μπάνιο στη θάλασσα, χωρίς να έρχονται σε δυσαρμονία με τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις.

Ads

«Παλεύουμε για την ελευθερία των γυναικών, ώστε αυτές να μην υπόκεινται στο ζυγό μιας σωβινιστικής τάξης πραγμάτων. Το γυναικείο σώμα δεν είναι ούτε αγνό, ούτε ακάθαρτο. Είναι απλώς το γυναικείο σώμα. Και δεν πρέπει να κρύβεται επειδή τάχα αποτελεί κάποιον πειρασμό. Στις συγκεκριμένες δηλώσεις, το μπουρκίνι παρουσιάζεται ως όργανο απελευθέρωσης των γυναικών!» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς. 

Οι New York Times από την πλευρά τους απάντησαν ότι υπερασπίζονται το άρθρο τους.