Μετά το τμήμα προστασίας μαρτύρων της αστυνομίας που παρουσίασε ξεκάθαρα τον τρόπο κατάθεσης προστατευόμενων μαρτύρων, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αλέξανδρος Λίνος Σισιλιάνος, με παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, επισήμανε το διεθνές θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ads

Με την τοποθέτησή του κατέδειξε τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις της ΝΔ, που επιδιώκει να αποκαλύψει τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis, με εμφανή στόχο την τρομοκράτησή τους αλλά και την αποστολή «μηνύματος» σε κάθε μάρτυρα που επιθυμεί να καταγγείλει σκάνδαλο διαφθοράς.

Ειδικότερα, ο Έλληνας Πρόεδρος του ΕΔΑΔ μιλώντας νωρίτερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής σε συνεδρίαση για την ενημέρωση γύρω από τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ερωτηθείς με αφορμή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, απάντησε πως είναι σαφής η νομολογία του Δικαστήριου υπέρ της προστασίας της ανωνυμίας των μαρτύρων.

«Ως προς τους προστατευόμενους μάρτυρες. Πράγματι, εδώ το Δικαστήριο έχει μια πολύ-πολύ σαφή νομολογία, η οποία είχε ξεκινήσει με την υπόθεση (….) κατά του Ηνωμένου Βασιλείου το 2011 και έχει εξειδικευθεί με μια μεταγενέστερη του 2014, (…) κατά της Γερμανίας. Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τους οποίους μπορεί να προστατευθούν οι μάρτυρες και να μην καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα και τα λοιπά, έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις του Δικαστηρίου, από το τμήμα Ευρείας Συνθέσεως. Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Η έκφραση, η οποία χρησιμοποιεί το δικαστήριο είναι να υπάρχουν οι λεγόμενες «counterbalance in factors», δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες που από τη μια μεριά να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή εκτός δικαστηρίου ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη  την πλάτη και ούτω καθ’ εξής, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες για τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», ανέφερε μεταξύ άλλων.