Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν παραδόθηκε στην βελγική αστυνομία, μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας VRT επικαλούμενη πηγή.

Ads

Οι εισαγγελείς στις Βρυξέλλες που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τον Πουτζντεμόν, εναντίον του οποίου η Μαδρίτη έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είπαν ότι πέντε πρόσωπα που καταζητούνται από την Ισπανία συνελήφθησαν σήμερα το πρωί και θα καταθέσουν αργότερα. Πρόκειται προφανώς για τους τέσσερις συνεργάτες του Πουτζντεμόν, οι οποίοι είχαν καταφύγει στο Βέλγιο και για τους οποίους είχε εκδοθεί επίσης ένταλμα σύλληψης.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως αύριο το πρωί ο δικαστής θα εκδώσει την απόφασή του για την τύχη τους.

Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

Ads

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα κερδίσουν στις τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο αλλά θεωρείται απίθανο να λάβουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Vanguardia.