Η Ρωσία έχει κατασκευάσει έναν «ανίκητο πύραυλο», αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην καθιερωμένη ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου και η οποία θύμιζε έντονα προεκλογική ομιλία, δεδομένου ότι απομένουν μόλις 17 μέρες έως τις προεδρικές εκλογές στις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί για μία ακόμη θητεία.

Ads

Πρόκειται για τον διηπειρωτικό πύραυλο «Σαρμάτ», ικανό να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, καθώς και να διαπερνά όλα τα σημερινά αντιπυραυλικά συστήματα.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε και σύντομο βίντεο από δοκιμή του νέου όπλου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ηγείται της Ρωσίας εδώ και περισσότερο από 18 χρόνια, είναι υποψήφιος για μια τέταρτη εξαετή θητεία στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου, τις οποίες αναμένεται ευρέως ότι θα κερδίσει.

Ads

Στην περίπτωση που εκλεγεί, ο Πούτιν υποσχέθηκε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων και να μειώσει στο μισό το «απαράδεκτο» επίπεδο της φτώχειας.

Ξεκινώντας την ετήσια ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, ο Πούτιν επέμεινε στην ανάγκη να βελτιωθεί «η ευημερία» του πληθυσμού και να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και στην υγεία για να αποφευχθεί μια «καθυστέρηση» της Ρωσίας στους τομείς αυτούς, κάτι που είπε πως θεωρεί τον «κύριο εχθρό» του.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη ζωή της χώρας», επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «η ανάπτυξη της ευημερίας έχει ουσιαστική σημασία».

«Οφείλουμε να φέρουμε σε πέρας έναν από τους στόχους κλειδιά της επόμενης δεκαετίας: να παράσχουμε μια βέβαιη και μακροπρόθεσμη αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών και να μειώσουμε μέσα σε έξι χρόνια τουλάχιστον στο μισό το ποσοστό της φτώχειας», δήλωσε ο Πούτιν.

Υπογράμμισε πως ο αριθμός των φτωχών στη χώρα μειώθηκε από 42 εκατομμύρια το 2000 σε περίπου 20 εκατομμύρια σήμερα.

Το επίπεδο αυτό αυξήθηκε ωστόσο ξανά στη διάρκεια της τελευταίας προεδρικής θητείας του Βλαντίμιρ Πούτιν (2012-2018) που σηματοδοτήθηκε από οικονομική ύφεση.

«Η καθυστέρηση, ιδού ο εχθρός μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος υπογραμμίζοντας τη σημασία της τεχνολογικής προόδου ώστε η Ρωσία, το «κολοσσιαίο δυναμικό» της οποίας στην τεχνολογία εγκωμίασε, να μην μείνει στο περιθώριο της «τεχνολογικής επανάστασης».