Ο πρώην γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είναι ο νικητής της χθεσινής ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ηγέτη του κόμματος. Έτσι ξαναπιάνει το τιμόνι των Ισπανών Σοσιαλιστών. 

Ads

Έπειτα από την καταμέτρηση του 85% των ψήφων, ο Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζει το 49,6% των ψήφων των υποστηρικτών του PSOE, έναντι 40,3% της αντιπάλου του Σουσάνα Ντίαθ και 10,1% του τρίτου υποψηφίου, του Βάσκου Πάτσι Λόπεθ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ υπήρξε αρχηγός του PSOE κατά το 2014 – 2016 αλλά έχασε τις κρίσιμες εκλογικές μάχες. 

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015, όταν τα δύο μεγάλα κόμματα υποχώρησαν σε επίπεδα πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας, ο ίδιος επιχείρησε να σχηματίσει κυβέρνηση με ισχνή κοινοβουλευτική δύναμη και απέτυχε καθώς το Podemos δεν θέλησε να συνεργαστεί μαζί του. 

Ads

Η χώρα οδηγήθηκε σε νέες κάλπες το 2016, από τις οποίες το κόμμα του Ραχόι ενισχύθηκε και το PSOE παρέμεινε στη δεύτερη θέση. 

Ο Σάντσεθ αρνήθηκε κατηγορηματικά την αποχή στη Βουλή, ώστε να γίνει πρωθυπουργός ο Ραχόι σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν επέμεινε στη θέση αυτή η χώρα θα πήγαινε εκ νέου σε εκλογές και οι Σοσιαλιστές ίσως έχαναν και τη δεύτερη θέση. 

Ο Σάντσεθ ανατράπηκε εκ των έσω και τελικά ο Ραχόι αναδείχτηκε πρωθυπουργός. Ο Σάντσεθ πάντως ήταν αποφασισμένος να μην τα παρατήσει διεκδικώντας εκ νέου την ηγεσία των Σοσιαλιστών και τελικά τα κατάφερε. 

«Όλα αρχίζουν τώρα. Θα κάνουμε πράξη την εντολή της κάλπης, να γίνει το PSOE το μεγάλο κόμμα της αριστεράς και η δέσμευσή μου παραμένει ισχυρή: να ενώσω το κόμμα», δήλωσε λίγο μετά τη νίκη του.