Σε «ουγγρικό τοίχο» φαίνεται πως πέφτει η προσπάθεια της Μέρκελ να χρησιμοποιήσει το μείζον ζήτημα του Προσφυγικού ως μέσο επιβίωσης του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται.

Ads

Μετά τις αναφορές των διεθνών ΜΜΕ, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, απέστειλε έγγραφο στον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία έχει «κλείσει» συμφωνίες επανεισδοχής προσφύγων με 16 κράτη – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ουγγαρία, η Βουδαπέστη αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας πως δεν έχει κάνει καμία τέτοια συμφωνία.

Αναλυτικότερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας δήλωσε  ότι η Βουδαπέστη δεν προχώρησε σε καμία συμφωνία σχετικά με την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο η Ουγγαρία είναι μια από 16 χώρες που έχουν δηλώσει έτοιμες να το πράξουν.

«Καμία τέτοια συμφωνία δεν έχει συναφθεί», είπε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς. «Είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία χωρίς να εισέλθει προηγουμένως σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε. «Το 2015 οι Γερμανοί προσπάθησαν να μας κάνουν την πρώτη χώρα εισόδου, αλλά το απορρίψαμε ήδη από τότε».

Ads

Διαβάστε επίσης

Εκτός της Ουγγαρίας, τα περί καταρχήν συμφωνίας για την επιστροφή από τη Γερμανία των αιτούντων άσυλο μεταναστών, διέψευσαν η Τσεχία και η Πολωνία. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπαμπις, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία», ενώ διαμήνυσε ότι δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Πολωνία δεν συνήψε συμφωνία για την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης στο οποίο αναφέρεται ότι η Πολωνία περιλαμβάνεται στις χώρες που δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να δεχθούν πίσω πρόσφυγες.

«Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες ως προς την εισδοχή αιτούντων άσυλο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το επιβεβαιώνουμε όπως έκαναν η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία», δήλωσε στο Reuters ο Αρτουρ Λόμπαρτ, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτός της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, στο έγγραφο αναγράφονταν οι Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Μέρκελ χρειάζεται χείρα βοηθείας στη διαμάχη της με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, ο ηγέτης των οποίων, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, απειλούσε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας για κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες, μια κίνηση που πιθανόν να έριχνε την κυβέρνηση της καγκελαρίου.

Από αυτήν την άποψη, μένει να διαπιστωθεί, εάν η «εξαγωγή» των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της στην ΕΕ, θα προκαλέσει νέο «κύμα» αναταραχής στο Προσφυγικό, δεδομένων των εξαιρετικά λεπτών ισορροπιών πάνω στις οποίες πατά η συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.