Μπορεί να μην έχει αποκαλύψει, ακόμη, επίσημα αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, αποκαλύπτει, ωστόσο, πολλά άλλα. Ο λόγος για τον Φρανσουά Ολάντ. 

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος στο βιβλίο «Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να το πει αυτό» που έχει βασιστεί σε πολύωρες συζητήσεις που είχε με δυο δημοσιογράφους της Le Monde μιλά για ζητήματα που «καίνε» και λέει ανοιχτά τη γνώμη του για πολιτικά πρόσωπα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει, πάντως η άποψή του για τον… Νικόλα Σαρκοζί. Λέγοντας όλα όσα δεν θα έπρεπε να πει ένας πρόεδρος, ο Ολάντ χαρακτηρίζει τον Σαρκοζί «αγενή, μοχθηρό, κυνικό και φιλάργυρο». 

Ο Φρανσουά Ολάντ εκφράζει επίσης τις απόψεις του για το Ισλάμ. «Ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το Ισλάμ, αυτό είναι αλήθεια. Κανείς δεν το αμφισβητεί» τονίζει ο Γάλλος Πρόεδρος. 

Ads

«Δεν είναι το Ισλάμ που θέτει το πρόβλημα υπό την έννοια ότι είναι μια θρησκεία επικίνδυνη αφ’ εαυτής (…) αυτό που δημιουργεί ένα πρόβλημα, είναι εάν οι μουσουλμάνοι δεν καταδικάζουν τις ενέργειες που πηγάζουν από τη ριζοσπαστικοποίηση, εάν οι ιμάμηδες συμπεριφέρονται με αντιδημοκρατικό τρόπο» προσθέτει.

Για τη δε μπούρκα λέει: «η γυναίκα που φορά μπούρκα σήμερα θα είναι η Μαριάν του αύριο. Διότι, με κάποιο τρόπο, εάν καταφέρουμε να της προσφέρουμε τις συνθήκες που θα οδηγήσουν στην εξέλιξή της, θα απελευθερωθεί από τη μπούρκα της και θα γίνει Γαλλίδα, παραμένοντας μια θρήσκα γυναίκα εάν το θέλει, ικανή να μεταφέρει ένα ιδεώδες».

Πάντως σπεύδει να παραδεχτεί ότι μετάνιωσε την πρόταση του για την στέρηση της ιθαγένειας στους δράστες «τρομοκρατικών ενεργειών». Αυτή η πρόταση πλήγωσε το εκλογικό σώμα της Αριστεράς και δίχασε τη γαλλική κοινωνία για πολλούς μήνες προτού τελικά αποσυρθεί τον Μάρτιο.

«Υπολόγισα την ταραχή που αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να δημιουργήσει», δεν ήταν μια καλή μέθοδος «διότι οι τρομοκράτες θέλουν να πεθάνουν» και η «στέρηση της ιθαγένειας δεν έχει κανέναν αποτρεπτικό χαρακτήρα» υποστηρίζει. 

Στην ερώτηση που του έθεσαν οι δυο δημοσιογράφοι «Αποτελεί ταμπού σήμερα, ως στέλεχος της Αριστεράς, να λέτε ότι υπάρχει πάρα πολλή μετανάστευση;», ο Φρανσουά Ολάντ απαντά: «Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές αφίξεις, μετανάστευση που δεν θα έπρεπε να είναι εδώ». 

Ορισμένα από τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα l’Obs.

Ο τίτλος της έχει σίγουρα πολύ ενδιαφέρον: «Είμαι έτοιμος». Μένει να δούμε αν εννοεί ότι είναι έτοιμος να κατέβει υποψήφιος για μια ακόμη θητεία.