Μέρος από το παρασκήνιο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015 και της κρίσιμης βραδιάς της 26ης Ιουνίου φέρνει στο φως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και εκ των πρωταγωνιστών της περιόδου, Φρανσουά Ολάντ, στο βιβλίο του «Τα διδάγματα της εξουσίας».

Ads

Σύμφωνα με τις προδημοσιεύσεις, ο Φρανσουά Ολάντ γράφει για την πρώτη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο γιακάς ανοιχτός, φαίνεται ευχάριστος, μιλάει αγγλικά με μια πολύ νόστιμη ελληνική προφορά, έχει γερή πολιτική εμπειρία, αν και ομολογεί, χωρίς κίνδυνο να διαψευστεί, ότι είναι νεοφώτιστος στα μυστήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σχετικά με τη βραδιά της 26ης Ιουνίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αναγγείλει στον Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας γράφει: «Πολύ επίσημος, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τηλεφωνική σύσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Ο τόνος της φωνής του είναι βαρύς. Μάλλον δεν είναι μόνος στο γραφείο του. Εμφανίζεται οργισμένος και χρησιμοποιεί ένα εκδικητικό λεξιλόγιο, το οποίο δεν έχει ποτέ άλλοτε χρησιμοποιήσει. Μας ανακοινώνει ότι αρνείται τις τελευταίες ευρωπαϊκές προτάσεις και μας ενημερώνει με τη μια ότι θα καλέσει τον ελληνικό λαό να εκφραστεί σε δημοψήφισμα. “Ποιο θα είναι το ερώτημα;” τον ρωτάω. “Είναι πολύ απλό”, απαντά ο Τσίπρας. “Δέχεστε τη συμφωνία των Βρυξελλών;” “Και ποια είναι η απάντησή σου;”, τον ρωτά η Ανγκελα Μέρκελ. “Όχι”. Πέφτει βαριά σιωπή. Καταλαβαίνω ότι η εμπιστοσύνη, για την καγκελάριο, έχει διαρραγεί».

Ο Ολάντ υποστηρίζει πως Τσίπρας ήθελε με το δημοψήφισμα να «ανακτήσει την υποστήριξη του λαού του,χωρίς να γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει με αυτήν».

Ads

Μια μέρα μετά το δημοψήφισμα, Ολάντ και Τσίπρας συνομιλούν εκ νέου, με τον πρώτο να εκτιμά πως ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός «δεν ακουγόταν να θριαμβολογεί καθόλου». «Του είπα το εξής απλό: “Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Εδωσες, με την ίδια την έκταση της ψήφου, τα τελευταία επιχειρήματα που έλειπαν από τους αντιπάλους της χώρας σου για να τη διώξουν από την Ευρωζώνη”». Ο Α. Τσίπρας, σύμφωνα με τον Ολάντ, δηλώνει έτοιμος να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις, «όποιο κι αν είναι το τίμημα».

Για την νύχτα της 12ης Ιουλίου, με την Μέρκελ να επισκέπτεται το Παρίσι και να θέτει στον Ολάντ για πρώτη φορά θέμα σχεδίου Β για απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ, ο πρώην πρόεδρος γράφει πως «οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ο Τσίπρας το έχει καταλάβει και αποφεύγει οποιαδήποτε πρόκληση».

Τελικά, σύμφωνα με τον Ολάντ κρίθηκαν όλα, «με βαριά καρδιά, αλλά αποφασισμένος να κρατήσει τη χώρα του μέσα στην Eυρωζώνη, ο Τσίπρας δέχεται τη συμφωνία που είχε αρνηθεί καιαναλαμβάνει τις ευθύνες του».

«Δεν γνωρίζω αν θα ανταμειφθεί για τις γενναίες επιλογές του, αλλά μπορώ να πιστοποιήσω πως έδρασε ως Ευρωπαίος και άνθρωπος της Αριστεράς», καταλήγει ο Ολάντ.