Παράταση έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ads

Με την κίνηση αυτή ο Μάριο Ντράγκι δίνει ουσιαστικά ανάσα και στήριξη ενός έτους ακόμη στην οικονομία της ευρωζώνης, φρενάροντας ωστόσο κατά τι τον ρυθμό της ροής «φθηνού χρήματος» από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ προβλέπει ότι, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν με ρυθμό 80 δισ. ευρώ το μήνα, στη συνέχεια κι έως τον Δεκέμβριο θα περιοριστούν στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Επίσης η ΕΚΤ αποφάσισε να «χαλαρώσει» τις παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) προκειμένου να διευρυνθεί η «δεξαμενή» των επιλέξιμων προς αγορά ομολόγων.

Ads

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ θα μπορεί πλέον να αγοράζει και ομόλογα με ετήσια διάρκεια, ενώ μέχρι σήμερα θα έπρεπε τα ομόλογα να έχουν τουλάχιστον διετή διάρκεια. Παράλληλα χαμηλώνει ο πήχης του επιτοκίου των ομολόγων. Έτσι η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει τίτλους με απόδοση χαμηλότερη από το επιτόκιο καταθέσεων (-0,4%) που είναι σήμερα.

Με βάση την απόφαση, πάντως, τα πάντα τελούν υπό την αίρεση των οικονομικών εξελίξεων, καθώς εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες στις η ΕΚΤ διατηρεί τη δυνατότητα να αυξήσει τόσο την έκταση των αγορών ομολόγων όσο και τη χρονική διάρκεια του προγράμματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να διατηρήσει  αμετάβλητα τα επιτόκια, στο ιστορικό χαμηλό του 0%.

Η κεντρική τράπεζα διατηρεί, άλλωστε, την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

«Θετική απόφαση για την Ελλάδα»

Πηγές της ΕΚΤ τόνισαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το Δεκέμβριο του 2017 είναι θετική για την Ελλάδα καθώς αυξάνεται η προθεσμία ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση έως το Δεκέμβριο του 2017 αντί του Μαρτίου του 2017 που έληγε το τρέχον πρόγραμμα