Πολιτική λύση για την Ελλάδα ζητάει πλέον και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ωστόσο δήλωσε πως «όλοι πρέπει να κάνουν το τελευταίο μίλι, αλλά η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας». «Μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης», τόνισε. 

Ads

Όπως είπε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επισημαίνοντας την ανάγκη πολιτικής λύσης, η επίτευξη της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης. «Χρειάζεται πολιτική απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως μόλις υπάρξει συμφωνία τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 15 δις ευρώ. «Χρειαζόμαστε μία ισχυρή και κατανοητή συμφωνία για την Ελλάδα σύντομα», σημείωσε και υπογράμμισε πως «η ΕΚΤ δρα ανεξάρτητα και δεν υποκύπτει σε εκατέρωθεν πολιτικές πιέσεις».

Για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, είπε πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αλλά δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες για το οικοδόμημα του ευρώ. Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε την ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα νερά, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει η ένωσή μας είναι ένα μη ολοκληρωμένο ακόμα οικοδόμημα».

Για τη ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες δήλωσε πως αυτή ανέρχεται πλέον στα 118 δις ευρώ, δηλαδή διπλάσια έναντι του Δεκεμβρίου του 2014. Όπως είπε όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και με επαρκή ενέχυρα η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή τους. Ωστόσο, σημείωσε «σε μια κατάσταση που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος, μαζί με παράγοντες που έχουν να κάνουν με την εποπτεία, που υπάρχει το όριο στα έντοκα γραμμάτια.» 

Ads

«Για να επανεξεταστεί αυτό το όριο από το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και εκταμίευση δόσης. Αυτό θα βελτιώσει και την προσπάθεια για πρόσβαση της χώρας στις αγορές», πρόσθεσε. Αναφορικά με το ενδεχόμενο αγοράς του ελληνικού χρέους προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που προτείνει η Ελλάδα, είπε πως δεν είναι σίγουρος πως αυτή η λύση προβλέπεται από τη συνθήκη του ESM, αλλά και ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

 

Κάλυψη προϋποθέσεων για συμμετοχή του ΔΝΤ

Η συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς στα προαπαιτούμενα μέτρα δεν επαρκεί για να ξεκλειδώσει η δόση των 7 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Μάριο Ντράγκι, καλώντας την ΕΕ να επιλύσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδος για τους επόμενους 12 μήνες, επιτρέποντας έτσι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνει την καταβολή της δόσης που οφείλει. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, η ΕΕ θα πρέπει να “απαντήσει” στην προϋπόθεση που θέτει κατά πάγια τακτική το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει την καταβολή βοήθειας προς κάποια χώρα.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ η έγκριση προϋποθέτει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προϋπόθεση αυτή, όπως είπε, δεν υφίσταται πλέον στην περίπτωση της Ελλάδος, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας της Ελλάδος με τους θεσμούς η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από την ΕΕ.

Όπως είπε, το ΔΝΤ έχει εγκρίνει την καταβολή 16 δισ. ευρω προς την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν μπορούν να εκταμιευθούν αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας. Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως δεν θέλει να μπει στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων αλλά πρέπει οι δυο πλευρές να βρουν το δρόμο για μια «ισχυρή» συμφωνία. Χρειάζονται δυο στοιχεία: ένα που αφορά το staff level agreement και το άλλο την χρηματοδότηση.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι