Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε φόρουμ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, έστειλε – έμμεσα – μήνυμα προς την Ελλάδα πως σε μια νομισματική η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να προσαρμόζεται με ανάλογα με τις εξελίξεις σε συγκεκριμένης χώρες.

Ads

Κατά την τοποθέτησή του, ο Μάριο Ντράγκι παρά τα όσα δήλωσε έχει επιβάλει εξαιρέσεις σε βάρος της Ελλάδας ενισχύοντας το πρόβλημα ρευστότητας. Ενδεικτική ήταν η εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, σημειώνοντας πως είναι εξίσου σημαντικές με τις νομισματικές αποφάσεις για την ανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, η δυνητική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ υπολείπεται σήμερα κατά 1% και προβλέπεται να παραμείνει αρκετά κάτω από τους ρυθμούς επέκτασης πριν από την κρίση. Αυτή η «χαμηλή δυνητική ανάπτυξη» επηρεάζει  τις χώρες με υπερβολικό χρέος, καθώς καθιστά πιο δυσχερή την απόσυρσή του, αλλά έχει αντίκτυπο και στα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, καθώς αυξάνει την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να καταφεύγει διαρκώς σε αντισυμβατικές πολιτικές για να διασφαλίζει την εντολή της.

Ads

Παράλληλα ανέφερε ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχουν μεγάλης κλίμακας μέσα δημοσιονομικών μεταβιβάσεων για να διαδραματίσουν αντισταθμιστικό ρόλο για τη στήριξη της ζήτησης και «αυτό σημαίνει ότι οι οικονομίες με ανεπαρκή ευελιξία κινδυνεύουν περισσότερο από έναν παρατεταμένο αποπληθωρισμό, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, αλλά και όσο περνά ο χρόνος κινδυνεύουν από μόνιμη οικονομική απόκλιση».

Τέλος ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε και σε μια παρατήρηση για τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα, που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αιχμή για το ελληνικό πρόγραμμα. «Εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αξιόπιστες, τα θετικά αποτελέσματά τους μπορούν να γίνουν αισθητά γρήγορα ακόμη και σε ένα περιβάλλον αδύναμης ζήτησης.  Το ίδιο ισχύει και αν επιλεγεί προσεκτικά το είδος των μεταρρυθμίσεων», είπε.