Ο συνήθης ύποπτος Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιχειρεί πάλι να δυναμιτίσει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, εκτίμησε πως η διαδικασία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες.

Ads

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, μιλώντας από το Άμστερνταμ, στο περιθώριο της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ολλανδία, υποστήριξε πως ο ίδιος θα ήθελε «να επιταχύνει τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς δεν έχω αυτή τη δυνατότητα».

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με την Καθημερινή, είπε πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, να υπάρξει συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και να κλείσουν κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συγκληθεί Eurogroup που θα αποφασίσει για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ads

Για την σχέδιο της Αθήνας επί του νέου ασφαλιστικού είπε πως δεν έχει δει ακόμη την ελληνική πρόταση, αν και έχει σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών, σημειώνοντας πως γνωρίζει μόνο όσα έχει διαβάσει σε δημοσιεύματα εφημερίδων.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – σημειώνεται πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν φέρεται να υποστηρίζει την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «δεν γίνεται πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ». «Το Ταμείο», ισχυρίστηκε, «έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο προγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση».

Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν

Σημειώνεται πως μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί είχε δηλώσει πως «η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν και όσα έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση είναι πραγματικά μια επιτυχημένη πορεία».

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο επίτροπος «η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της», πλέκοντας το εγκώμιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την αντιμετώπιση της κρίσης από το καλοκαίρι της περασμένης χρονιάς μέχρι σήμερα. «Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμιση του», τόνισε ο Μοσκοβισί για το Ασφαλιστικό.