Το κοινοβούλιο της Καταλονίας εξέλεξε τον 53χρονο Κάρλες Πουιγκντεμόντ, δημοσιογράφο και δήμαρχο Χιρόνας, νέο πρόεδρο της αυτόνομης επαρχίας.

Ads

Ο νέος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.

Η εκλογή του Πουιγκντεμόντ άνοιξε τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης στην Καταλονία και δη, στο «παρά πέντε», προτού λήξει η διορία για προκήρυξη νέων εκλογών –οι πολιτικές παρατάξεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το «Junts pel Si» (Μαζί για το Ναι) και η CUP έφθασαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Δεν είναι καιρός για δειλούς

Ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ τόνισε ότι όχι μόνο θα προχωρήσει την υπόθεση της ανεξαρτησία της Καταλονίας εντός 18 μηνών, αλλά και ότι θα εφαρμόσει πλήρως το κείμενο με τα μέτρα που ψήφισε το καταλανικό κοινοβούλιο, τα οποία το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε αντισυνταγματικά και συνεπώς άκυρα.

Ads

Δήλωσε επίσης, ότι «δεν είναι καιρός για δειλούς» και χαρακτήρισε τον εαυτό του πρόεδρο της «μετά την αυτονομία» και «πριν την ανεξαρτησία» εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΑπέσυρε την υποψηφιότητά του ο Άρτουρ Μας – Σχηματίζεται κυβέρνηση στην Καταλονία

Αποστολή της κυβέρνησής του, είπε ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ, είναι να «διαπραγματευθεί με το ισπανικό κράτος» και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δημιουργία ενός Συντάγματος για την Καταλονία.

Δεν παρέλειψε να πει ότι «υπολογίζει στη βοήθεια του Μας» για το θέμα αυτό, γεγονός που δείχνει τη στενή σχέση των δύο ανδρών και επανέλαβε ότι το κυβερνητικό του πρόγραμμα ( η διακήρυξη της ανεξαρτησίας) είναι αυτό ήδη παρουσίασε ο Αρτούρ Μας στις 9 Νοεμβρίου.