Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας υπέρ του Brexit, είναι ένα «πρόσωπο που ενδιαφέρει» την έρευνα η οποία διεξάγεται στις ΗΠΑ για πιθανή συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές.

Ads

Η βρετανική εφημερίδα  ανέφερε σήμερα πως ο Φάρατζ δεν κατηγορείται για κάτι επιλήψιμο και δεν είναι ύποπτος ή στόχος της έρευνας των ΗΠΑ.

Όμως, όπως αναφέρει, ο πρώην επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) «προκάλεσε το ενδιαφέρον» των ερευνητών του FBI λόγω των σχέσεών του με άτομα που συνδέονται τόσο με την εκστρατεία του Τραμπ όσο και με τον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Φάρατζ δήλωσε στην Daily Mail: «Δεν το πιστεύω, δεν έχω οποιεσδήποτε διασυνδέσεις. Δεν έχω πάει ποτέ στη Ρωσία. Δεν είχα ποτέ οποιεσδήποτε επιχειρηματικές δοσοληψίες με τη Ρωσία».

Ads

Όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα της Guardian, εκπρόσωπος του UKIP το χαρακτήρισε παράλογο.

«Απ΄ό,τι γνωρίζω, ο μόνος σοβαρός ρώσος πολιτικός με τον οποίο ο Νάιτζελ πέρασε κάποιο χρόνο μαζί είναι ο Γκάρι Κασπάροφ».

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο κατηγόρησε τον ιστότοπο Wikileaks του Ασάνζ ότι επιδίωξε να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ όταν δημοσιοποίησε υλικό που υπέκλεψε από υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016.

Ο Πομπέο είπε πως η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, GRU, χρησιμοποίησε τον Wikileaks για να διανείμει το υλικό και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ρωσία υπέκλεψε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προέβη και σε άλλες ενέργειες προκειμένου να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Ρεπουμπλικανού Τραμπ απέναντι στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο Φάρατζ, ο οποίος διεξήγαγε επί δεκαετίες εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ταχθεί υπέρ του Τραμπ. Συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη μερικές ημέρες μόλις μετά την εκλογή του και παρακολούθησε την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στην Ουάσινγκτον.

Ο Φάρατζ συνάντησε τον Ασάνζ τον Μάρτιο φέτος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου ο ιδρυτής των Wikileaks έχει καταφύγει τα τελευταία πέντε χρόνια.