Το 2011 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ενεργοποιήσει τη διαδικασία για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, ανέφερε ο Χανς Βέρνερ Σιν, πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

Ads

 
«Γνωρίζουμε ότι το Φθινόπωρο του 2011, ο τότε πρωθυπουργός, είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για να βγει η χώρα του από το ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως ήταν η περίοδος που τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας εκτοξεύτηκαν και ο Μπερλουσκόνι οδηγήθηκε σε παραίτηση και αντικαταστάθηκε από τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.
 
«Πλήρωσα γιατί εναντιώθηκα στην πολιτική της γερμανίδας καγκελάριου ‘Αγγελας Μέρκελ και του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 
Ο τραπεζίτης Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε βιβλίο του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζει: «η απειλή εξόδου από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δεν δείχνει να είναι μια ωφέλιμη διαπραγματευτική στρατηγική. Δεν είναι τυχαίο ότι η παραίτηση του Μπερλουσκόνι έφτασε μετά την αναφορά του- σε ιδιωτικές συνομιλίες με κυβερνήσεις άλλων χωρών- στη δυνατότητα να εξέλθει, η χώρα, του ευρώ».
 
Την ερχόμενη Τετάρτη, εκτός απροόπτου, αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία η ψηφοφορία για οριστική αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Σώμα μετά την καταδίκη του και από το ανώτατο Ιταλικό δικαστήριο για απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων.