Μία ιστορία αλληλεγγύης, που δίνει μια μικρή αχτίδα ελπίδας σε έναν κόσμο που αλλάζει βίαια.

Ads

Με έναν τίτλο – ερώτηση («Μπορεί ένα καφέ Σύρων να είναι το ‘κλειδί’ στην προσφυγική κρίση;») το BBC αφιερώνει άρθρο του στην ιστορία ενός Σύρου πρόσφυγα και ενός Γερμανο-Παλαιστίνιου, κάποτε μετανάστη, που η ζωή τους ένωσε με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο.

Ο Hassan Al Babi, Σύρος πρόσφυγας από τη Δαμασκό, δουλεύει στο εστιατόριο του -το πρώτο εστιατόριο με γεύσεις από την πατρίδα του Συρία στη γερμανική πόλη Oberhausen.

«Δεν είναι τόσο η δουλειά, όσο το γεγονός ότι μπορώ να εργάζομαι, να είμαι παραγωγικός και να μην περιμένω βοήθεια από το γραφείο εργασίας» λέει ο Hassan στο BBC.

Ads

image

Το Royal Cafe άνοιξε τον περασμένο Αύγουστο.

Το κόστος, ύψους 30.000 ευρώ, κάλυψε ο Γερμανο-Παλαιστίνιος Omallah ali Maher.

Το διευθύνουν ωστόσο, ο Hassan Al Babi και ένας Σύρος πρόσφυγας, φίλος του.

Το εστιατόριο απασχολεί ακόμη τρεις Σύρους πρόσφυγες.

Ο κ. Ali Maher, που χρηματοδότησε το εστιατόριο, συνάντησε τους Σύρους πρόσφυγες στο camp του Ερυθρού Σταυρού της πόλης.

image

«Μου είπαν ότι ήθελαν να εργαστούν. Ότι δεν ήθελαν να είναι επαίτες» λέει ο κ. Ali Maher και συνεχίζει: «Δεν έχουμε κάνει συμβόλαιο. Τους κοίταξα στα μάτια και αμέσως κατάλαβα ότι είναι πραγματικά έντιμοι άνθρωποι».

Όλα τα κέρδη από το εστιατόριο πηγαίνουν στη μισθοδοσία του προσωπικού και στην αποπληρωμή του δανείου.

Όπως λέει στο BBC, ο κ. Ali  Maher, ο οποίος βοηθά τους Σύρους από τις προμήθειες του εστιατορίου μέχρι τη γερμανική γραφειοκρατία, το μικρό αυτό εστιατόριο μπορεί να είναι το μοντέλο του πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες –μία απάντηση στην Ευρώπη για την προσφυγική κρίση.

«Μπορούμε να λύσουμε με επιτυχία το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης στη Γερμανία εάν δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς δουλειά» σημειώνει ο Ali  Maher και εξηγεί: «Είμαι 71 ετών και νιώθω 60. Δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά είμαι χαρούμενος επειδή αισθάνομαι ότι κάνω κάτι καλό για τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειες τους… Πρέπει να έχουν ένα μέλλον…».

image

Στο Oberhausen, που βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

image

Τώρα φτάνουν 40 πρόσφυγες την εβδομάδα. Πριν από έναν χρόνο έφταναν μέχρι και 300 πρόσφυγες την εβδομάδα.