H ένοπλη επίθεση στο Μόναχο διαπράχθηκε από έναν νεαρό σε αμόκ, με ψυχικές διαταρακές, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τη τζιχαντιστική δράση και θέλησε να κάνει μία σύνδεση με τη σφαγή που διαπράχθηκε ακριβώς πέντε χρόνια πριν στη Νορβηγία από τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Ads

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, ο 18χρονος Γερμανο-ιρανός έστησε στα θύματά του παγίδα προσκαλώντας τα μέσω του Facebook στο συγκεκριμένο εστιατόριο McDonald’s όπου υποτίθεται ότι θα υπήρχαν προσφορές.

Ο δράστης της επίθεσης υπήρξε κατά το παρελθόν θύμα bullying από συνομήλικούς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο δράστης της επίθεσης ονομάζεται Νταβίντ Αλί Σόνμπολι, έχει γεννηθεί στο Μόναχο από γονείς που έφθασαν στη Γερμανία από το Ιράν στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Ads

Φοιτούσε σε σχολείο της πόλης.
 
Στο σακίδιό του βρέθηκαν μετά το μακελειό 300 σφαίρες κάτι που οδηγεί στην εικασία ότι σχεδίαζε να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Οι μαρτυρίες των συμμαθητών του: Έλεγε ότι θα μας σκοτώσει

«Πάντα έλεγε ότι θα μας σκοτώσει»: Οι συμμαθητές του νεαρού μακελάρη αποκαλύπτουν ότι ένιωθε πάντα προσβεβλημένος και ότι μετά από χρόνια εκφοβισμού στο σχολείο είχε… υποσχεθεί να τους σκοτώσει όλους.

Ένας πρώην συμμαθητής του αποκαλύπτει ότι όλοι τον πρόσβαλαν στο σχολείο και ότι έτσι απέκτησε αυτή τη συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Και Έλληνας μεταξύ των 9 νεκρών της επίθεσης στο Μόναχο
• Μακελάρης του Μονάχου: Είμαι Γερμανός, έχω υποστεί επί χρόνια ψυχολογική βία
• Επίθεση στο Μόναχο: Στους εννέα οι νεκροί – O δράστης αυτοκτόνησε
Επίθεση στο Μόναχο: Επτά από τα εννέα θύματα είναι έφηβοι

Εισαγγελέας Μονάχου: Η σχέση είναι προφανής, αλλά…

Η έρευνα οδηγεί σε σύνδεση με τον Νορβηγό δολοφόνο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. «Η σχέση είναι προφανής», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μονάχου, τονίζοντας ότι η επίθεση στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε ακριβώς πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των 77 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Νορβηγό, στις 22 Ιουλίου 2011.

image

Υλικό για τη σφαγή της Ουτόγια, αλλά και για μία άλλη τραγωδία του 2009 στη Γερμανία, όταν 17χρονος σε αμόκ σκότωσε 15 ανθρώπους, βρέθηκαν στο δωμάτιο του μακελάρη.

‘Οπως και φωτογραφίες του Μπρέιβικ στο κινητό του. 

Πάντως, παρά το γεγονός νεαρός έτρεφε έντονο ενδιαφέρον για τις μαζικές δολοφονίες, τίποτε δεν δείχνει ότι συμμεριζόταν τις πολιτικές απόψεις του Νορβηγού.

Προερχόμενος από σιιτική οικογένεια, είχε ασπασθεί πρόσφατα τον χριστιανισμό, εξ ού και το όνομα Νταβίντ, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών.

Εδρασε μόνος και όπως φαίνεται είχε προετοιμάσει την επίθεση.

Ο νεαρός ζούσε με τους γονείς του σε κοινωνική κατοικία μαζί με αλλοδαπούς ή Γερμανούς ξένης καταγωγής. 

Αλλοι γείτονες τον περιέγραψαν ως μοναχικό και ασχολούμενο με βίαια video games, στοιχείο, που σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, «έπαιξε κάποιον ρόλο» στην υπόθεση.

«Ολα στη γλώσσα του σώματος ήταν συνώνυμα με το “δεν θέλω να σας μιλήσω”», δήλωσε ο Στέφεν, σερβιτόρος σε καφέ που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου όπου κατοικούσε.

Σε ένα βίντεο από την ώρα της επίθεσης, που έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακούγεται ένας άνδρας να βρίζει τον δράστη. «Βρωμομετανάστη..!» «Είμαι Γερμανός, γεννήθηκα εδώ», απαντά ο δράστης για να προσθέσει ως απολογούμενος «Εχω κάνει νοσοκομείο…».

Σύμφωνα με τις αρχές, είχε ψυχικά προβλήματα και «έπαιρνε αγωγή».

image

«Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters»

Ενα βιβλίο για μαζικές δολοφονίες βρέθηκε στο σπίτι του ενόπλου που σκόρπισε τον θάνατο στο Μόναχο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Πρόκειται για το «Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters» (Γιατί τα παιδιά σκοτώνουν: Μέσα στο μυαλό των μαθητών που πυροβολούν σε σχολεία).

Το βιβλίο φέρει την υπογραφή του Αμερικανού ακαδημαϊκού Πίτερ Λάνγκμαν και πραγματεύεται το θέμα των μαθητών που επιχειρούν επιθέσεις μαζικής δολοφονίας σε σχολεία.

Πρόκειται για μία ψυχολογική ανάλυση αυτών των ανθρώπων, που τους διαχωρίζει σε τρεις κατηγορίες- τους ψυχοπαθείς, τους ψυχωτικούς και τους ψυχολογικά τραυματισμένους, ενώ διερευνά τους παράγοντες που τους μετέτρεψαν από παιδιά σε δολοφόνους.