Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Λιέγη, μέσω του πρακτορείου του, Amaq. Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες σχετικά με τον άνδρα που σκότωσε τρεις ανθρώπους -δύο γυναίκες αστυνομικούς και ακόμη έναν περαστικό- την Τρίτη στην πόλη του Βελγίου έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τις αρχές να αποκαλύπτουν ότι ο δράστης σκότωσε ακόμη έναν άνδρα τη μέρα πριν την επίθεση.

Ads

Ο υπουργός εσωτερικών του Βελγίου, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Μπενιαμίν Ερμάν ευθύνεται και για τον φόνο πρώην φυλακισμένου, με τον οποίον ήταν συγκρατούμενοι. Ο άνδρας σκοτώθηκε από χτύπημα στο κεφάλι με αιχμηρό αντικείμενο.

Όπως όλα δείχνουν ο Ερμάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 17 ετών για ναρκωτικά και κλοπή, σκότωσε το πρώτο θύμα το βράδυ της Δευτέρας, όταν έλαβε 36ωρη άδεια. Την Τρίτη, αφόπλισε και σκότωσε δύο γυναίκες αστυνομικούς καθώς και έναν άντρα που βρισκόταν σε κοντινό όχημα. Στη συνέχεια, πήρε ως όμηρο μια ακόμα γυναίκα προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, που έσπευσαν στο σημείο.

Οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου ήταν ενήμερες ότι ο δράστης της επίθεσης στη Λιέγη, είχε έρθει σε επαφή με ισλαμιστές ενώ βρισκόταν στη φυλακή και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ads

Ενώ εξέτιε ποινή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ο Ερμάν φέρεται ότι «ριζοσπαστικοποιήθηκε από ένα πρόσωπο» με αποτέλεσμα το όνομά του να συμπεριληφθεί στην τράπεζα δεδομένων ακραίων ισλαμιστών που έχει συστήσει το Βέλγιο.