Ο ιός λογοκλοπής διδακτορικών ξαναχτυπά την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα της. Αυτή τη φορά η δόκτωρ Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και μεγαλοστέλεχος του χριστιανοδημοκρατικού CDU κατηγορείται ότι η διατριβή της περιέχει στοιχεία που είναι προϊόντα λογοκλοπής. Η ίδια το διαψεύδει κατηγορηματικά και ζητά την επανεξέταση της εργασίας της. 

Ads

Δεν είναι η πρώτη φορά που Γερμανός πολιτικός έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιο περιστατικό τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική καριέρα του προκατόχου της φον ντερ Λέγεν στο υπουργείο Άμυνας, Καρλ – Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ – επίσης από τα ελπιδοφόρα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (στο βαυαρικό CSU) – καταστράφηκε όταν διαπιστώθηκε λογοκλοπή στη διατριβή του. Το ίδιο συνέβη με τις Σιλβάνα Κοχ – Μέριν (αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής) και την Ανέτε Σαβάν (υπουργός Παιδείας). 

Η ιντερνετική πλατφόρμα «VroniPlag Wiki», που παρακολουθεί και καταγράφει τα κρούσματα ακαδημαϊκής λογοκλοπής, έχει βάλει τώρα στο μικροσκόπιο την διατριβή της φον ντερ Λέγεν στην Ιατρική του Αννόβερου το 1990. 

«Στοιχεία λογοκλοπής βρέθηκαν σε 27 από τις 62 σελίδες» της διατριβής της φον ντερ Λάιεν που είχαν μέχρι στιγμής εξεταστεί από την πλατφόρμα, δηλαδή «μια αναλογία 43,5%» σύμφωνα με την VroniPlag.

Ads

Ο Γκέρχαρντ Ντάνεμαν, καθηγητή του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου και μέλος της πλατφόρμας, τον οποίο επικαλείται το Spiegel, υποστηρίζει ότι «37 αποσπάσματα» αντιβαίνουν σε ακαδημαϊκούς κανόνες.

Γίνονται για παράδειγμα συνεχείς επαναλήψεις φράσεων από ξένα κείμενα χωρίς η συγγραφέας να αναφέρει πως πρόκειται για βιβλιογραφικές αναφορές. «Η συχνότητα αυτών των λαθών και η ευκολία με την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί δείχνει μια χονδροειδώς πρόχειρη δουλειά» τονίζει ο Ντάνεμαν στην Sueddeutsche Zeitung.