Ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας έκοψε τον Σέρχιο Πασκουάλ, νούμερο 3 στην άτυπη ιεραρχία του κόμματος, από τη θέση του Γραμματέα του Συντονιστικού Συμβουλίου.

Ads

Ο Ιγκλέσιας στη σχετική ανακοίνωση ευχαρίστησε τον Πασκουάλ για το έργο και την προσφορά του στο κόμμα ωστόσο έκανε λόγο για «ανεπαρκή διαχείριση». Σε επιστολή του – που δημοσιεύθηκε λίγες ώρες νωρίτερα – ανέφερε πως στο Podemos δεν υπάρχει χώρος για «φράξιες» που στόχο έχουν τον έλεγχο του κόμματος και των πόρων του και θα το καθιστούσαν ένα κόμμα ίδιο με όλα τα συστημικά κόμματα.

«Είμαστε ευγνώμονες για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε, ωστόσο τα γεγονότα τον τελευταίο καιρό αποτελούν την απόδειξη της ανεπαρκούς διαχείρισης, οι συνέπειες της οποίας προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε μια ευαίσθητη στιγμή στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης της αλλαγής», τόνισε σε δήλωσή του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, αναφερόμενος στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Ισπανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το φιλελεύθερο Ciudadanos κατέληξαν πριν από λίγο καιρό σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ωστόσο οι Podemos αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα με τους Ciudadanos, καλώντας τους Σοσιαλιστές να επιλέξουν ποιο από τα δύο κόμματα επιθυμούν για κυβερνητικό εταίρο. Ο Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής των Σοσιαλιστών, ζήτησε τελικά από το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με το Ciudadanos, ωστόσο καταψηφίστηκε. Έτσι το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία συνεχίζεται και το σενάριο νέων εκλογών φαντάζει πλέον ως το επικρατέστερο.

Ads

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένας από τους λόγους που υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του Ιγκλέσιας και του μετριοπαθούς Πασκουάλ, ήταν πως ο δεύτερος επιθυμούσε το Podemos να απέχει από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, δίνοντας τη δυνατότητα στους Σοσιαλιστές και το Ciudadanos να συγκεντρώσουν τη σχετική πλειοψηφία και να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Σημειώνεται πως ο Σέρχιο Πασκουάλ παρά την ένταση με τον Ιγκλέσιας παραμένει βουλευτής του κόμματος και θα διατηρήσει την έδρα του.

Ο Σάντσεθ καλεί τον Τσίπρα για βοήθεια

Εν τω μεταξύ ο Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μεσολαβήσει ώστε να πειστεί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε μια συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Ciudadanos. Προσερχόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία παρευρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας ως «παρατηρητής», ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή του στους Podemos προς αυτή την κατεύθυνση.