Μοίρασε… ευθύνες στη Deutsche Bank ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Κατηγόρησε ευθέως την τράπεζα ότι έθεσε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας την κερδοσκοπία και απέρριψε τις όποιες αιτιάσεις της τράπεζας ότι οι κερδοσκόποι ευθύνονται για τη βουτιά της μετοχής της. 

Ads

«Δεν ήξερα αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω όταν η τράπεζα η οποία μετέτρεψε την κερδοσκοπία στο επιχειρηματικό της μοντέλο ανέφερε πως έπεσε θύμα κερδοσκόπων», είπε ο Γκάμπριελ σε δημοσιογράφους εν πτήσει προς το Ιράν, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. 

Η Deutsche Bank το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, με περίπου 100.000 υπαλλήλους βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση. 

Οι ΗΠΑ απαιτούν από τη διοίκηση της τράπεζας να καταβάλει πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κλείσει η έρευνα σχετικά με την πώληση με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ads

Η υπόθεση έχει επιφέρει μεγάλη πλήγμα στη μετοχή της τράπεζας που και χθες βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και ιστορικό χαμηλό. Η Deutsche Bank διαπραγματεύεται ένα ελαφρύτερο πρόστιμο προκείμενου να μπει φρένο στις μαζικές ρευστοποιήσεις των μετοχών της και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς. 

Η κατάσταση της Deutsche Bank φέρνει σε αμηχανία το Βερολίνο που σε περιπτώσεις άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν ταχθεί κατά των κρατικών ενισχύσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι μελετάται η διάσωση της Deutsche Bank από το κράτος.

Διαβάστε επίσης: