Νέα παρέμβαση από την Ευρώπη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Προτιμούμε τα «οικεία πρόσωπα», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας πως «οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημάνει για την χώρα τους και την ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα».«Οι υποστηρικτές των μνημονίων αλληλοστηρίζονται», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως «δεν θα ήθελα να έρθουν στην εξουσία ακραίες δυνάμεις». Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα «ακραία δύναμη» απάντησε: «Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνηθεί από ανθρώπους που έχουν στραμμένο το βλέμμα και την καρδιά τους σε πολλούς αδύναμους ανθρώπους στην Ελλάδα και που κατανοούν την αναγκαιότητα των Ευρωπαϊκών διαδικασιών».

«Κάθε κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές, πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα. Δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες του ενός και του άλλου κόμματος, αλλά θα προτιμούσα να εμφανιστούν οικεία πρόσωπα», είπε, με τον EuObserver να αναφέρει πως πρόκειται για μια «προφανή αναφορά» στον Σταύρο Δήμα, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει επίτροπος της ΕΕ.

«Νομίζω ότι οι Ελληνες – που περνούν δύσκολες στιγμές – γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημάνει για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα», επισήμανε.

Ads

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, είχε προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας ως «ισχυρό σήμα» προς την Ευρώπη την επιλογή του Σταύρου Δήμα. «Η απόφαση των ελληνικών Αρχών για τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές και στέλνει ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη» ανέφερε.

Τη σημερινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα προτιμούσε «γνώριμα πρόσωπα» στην εξουσία στην Ελλάδα κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική της Επιτροπής όσον αφορά τη θεσμική ουδετερότητα που οφείλει να τηρεί στα εσωτερικά των κρατών-μελών, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υποστήριξε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτε παραπάνω πέρα από την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου στην Ελλάδα.
 
Όσον αφορά τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Επιτροπής παραχώρησε συνέντευξη σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή «Inside Brussels», όπου πράγματι είπε ότι θα προτιμούσε γνώριμα πρόσωπα. «Γνώριμα πρόσωπα, είναι γνώριμα πρόσωπα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας για το τι μπορεί να εννοεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σφοδρή αντίδραση από το ΣΥΡΙΖΑ
 
Τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν.
 
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Καρίτζης, με δύο συνεχόμενες αναρτήσεις του στο Twitter αναφέρει: «Ο Γιούνκερ επεμβαίνει στα της Ελλάδας. Ως εκ της θέσης του οφείλει ουδετερότητα όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν η ΕΕ σέβεται τα μέλη της πρέπει να παραιτηθεί».
 
Σημειώνει ακόμη πως «ο Γιούνκερ ελέγχεται για τα πεπραγμένα του στο Λουξεμβούργο. Τώρα κάνει τον έπαρχο Ελλάδας». Ταυτόχρονα, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος, με ερώτησή του, ζητά από την Κομισιόν να πάρει θέση.
 
Το μεσημέρι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την δυσφορία τους για τις δηλώσεις Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για στήριξη που παρέχει στις μνημονιακές δυνάμεις της χώρας, σε αντίθεση με το κλίμα που, όπως σημείωναν, διαμορφώνεται στους ευρωπαϊκούς λαούς.
 
Όπως ανέφεραν κομματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, η ορολογία του Γιούνκερ αναμεταδιδόμενη από τα ελληνικά ΜΜΕ διαχέεται ως απειλή κατά της ελληνικής κοινωνίας και εκ των πραγμάτων επιχειρεί να διχάσει τον ελληνικό λαό. Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ακόμη και η κυβέρνηση θα έπρεπε να τις καταδικάσει.

Μηνύματα στήριξης και από Βερολίνο

Στήριξη στις δυνάμεις «οι οποίες εξασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες» προσέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ λέγοντας ότι είναι σημαντικό «να είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτό τον δρόμο».

Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο Γερμανός υπουργός έκανε λόγο για «πραγματική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. «Υποσχέθηκα ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την τολμηρή ελληνική μεταρρυθμιστική πορεία. Και είμαι πολύ ευτυχής, και εσύ ακόμα περισσότερο από εμένα, ότι σε αυτό τον δρόμο επιτεύχθηκε πραγματική πρόοδος σε αυτούς τους τελευταίους μήνες, μην πω χρόνια. Και μπορώ να πω πρόοδος, την οποία σεβόμαστε και την οποία αναγνωρίζουμε ρητά» ανέφερε.

Σχετικά με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής δήλωσε έκπληξη ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται τώρα μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, τις οποίες βεβαίως παρακολουθούμε με προσοχή εδώ στην Γερμανία». «Θέλω να πω ότι από την δική μας σκοπιά βεβαίως είναι σημαντικό οι δυνάμεις, οι οποίες εξασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, να είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτό τον δρόμο και προπάντων τον δύσκολο χρόνο των επόμενων εβδομάδων να σταθούν κοντά μεταξύ τους και να έχουν έτσι την δυνατότητα πράγματι να ολοκληρώσουν την εκκίνηση, η οποία υπήρξε στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και στις επιτυχίες της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και, αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η αίσθηση του καθήκοντος θα επιτρέψει να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές», επισημαίνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα, καθώς θα επιτρέψει κατά το δίμηνο της παράτασης του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ακολουθήσουν 18 μήνες κυβερνητικής θητείας, κατά τους οποίους θα μπορέσει να απογειωθεί, πραγματικά, η ελληνική οικονομία. Αν δεν αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ο κάθε πολίτης θα κληθεί να κάνει μια επιλογή ευθύνης, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «θα ήταν κρίμα να ακυρώσουμε μόνοι μας τις θυσίες» που έγιναν όλο αυτό το διάστημα.