Η κόντρα μεταξύ Γιούνκερ και Ρέντσι ξεκίνησε όταν η Ιταλία «μπλόκαρε» χθες το πακέτο 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Κάνει λάθος να προσβάλει με κάθε ευκαιρία την Κομισιόν και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει» λέει ο Γιούνκερ, ενώ εξίσου ακατανόητη χαρακτηρίζει την ιταλική κίνηση να μπλοκάρει συμφωνία για τη διάθεση των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Διαμηνύει δε ότι την δημοσιονομική ευελιξία την εισήγαγε ο ίδιος και όχι ο Ρέντσι, σημειώνοντας ότι επιλέγει να συγκρατεί τον θυμό και τον εκνευρισμό του.

Ads

Κατά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι πιθανώς θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Ιταλία «διότι το κλίμα ανάμεσα στη Ρώμη και την Κομισιόν δεν είναι από τα καλύτερα», προσθέτοντας ότι «ο Ματέο Ρέντσι παραπονείται συνέχεια ότι δεν έχω επισκεφθεί την Ιταλία αφότου έγινα πρόεδρος της Επιτροπής».

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό και αγάπη για τον Ιταλό πρωθυπουργό αλλά έχει την τάση να δαιμονοποιεί και να ασκεί κριτική στην Επιτροπή με κάθε ευκαιρία. Δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, και συνέχισε: «…Πραγματικά αισθάνομαι ότι η Ιταλία δεν πρέπει να είναι πάντα έτοιμη να ασκήσει κριτική στην Κομισιόν».

Και συνέχισε για το θέμα της ευελιξίας: «Έμεινα έκπληκτος όταν στο τέλος του ιταλικού εξαμήνου της προεδρίας της Ιταλίας στην ΕΕ ο Ρέντσι δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι ήταν εκείνος που εισήγαγε την ευελιξία, διότι ήμουν εγώ. Ήμουν εγώ. Και θα ήθελα σε αυτό το θέμα να μείνουμε πιστοί στην πραγματικότητα».

Ads