Eάν στην Ευρώπη του Brexit και του Grexit οι ιδεολογικές διαφορές εξακολουθούν να γεννούν πολιτικά γεγονότα, τότε οι σημερινές εκλογές για τον νέο δήμαρχο του Λονδίνου μπορεί και να έχουν ταξικό πρόσημο: Φέρνουν αντιμέτωπους, ως βασικούς μονομάχους, έναν μουσουλμάνο, γιο οδηγού λεωφορείου κι έναν απόφοιτο του Κέμπριτζ, γιο δισεκατομμυριούχου.

Ads

Εάν, επίσης, οι ίδιες σημερινές εκλογές αποτελούν πρόκριμα για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., τότε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέηβιντ Κάμερον μπορεί απλώς να ποντάρει την πιο… γλυκιά ήττα της θητείας του: Μια ήττα του υποψηφίου του Συντηρητικού Κόμματος για τη δημαρχία του Λονδίνου Ζακ Γκόλντσμιθ θα μπορούσε να δώσει το αναγκαίο εκλογικό «ρεύμα» στην εκστρατεία του Ντέηβιντ Κάμερον υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

image

Και τούτο διότι ο Ζακ Γκόλντσμιθ, ένας από τους πλουσιότερους βρετανούς πολιτικούς και γιος δισκετομμυριούχου επιχειρηματία και μεγαλοχρηματιστή, είναι ένθερμος υπέρμαχος του Brexit και έχει κάνει σημαία της καμπάνιας του το επιχείρημα ότι ένα βρετανικό «διαζύγιο» με την Ευρώπη θα οφελήσει τα μέγιστα την επιχειρηματική κοινότητα του Λονδίνου.
 
Φαβορί ο μουσουλμάνος «γιος του οδηγού»

Ads

Αντιθέτως, ο Σαντίκ Καν, ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος, συντάσσεραι με την θέση Κάμερον ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα απειλούσε καίρια την οικονομία της χώρας.

Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, και με βάση τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Κάμερον δείχνει να χάνει το Λονδίνο και η εκστρατεία του κατά του Brexit να κερδίζει: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Σαντίκ Καν, γιο πακιστανού οδηγού λεωφορείου, προβάδισμα μεγαλύτερο των 10 μονάδων έναντι του υποψηφίου των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ.

image

Χθεσινή δημοσκόπηση της Opinium, για την εφημερίδα Evening Standard, δίνει στον Σαντίκ Χαν ποσοστό 35% στην πρόθεση ψήφου πρώτης προτίμησης, έναντι 26% για τον Ζακ Γκόλντσμιθ.
 
Με κατανομή της ψήφου δεύτερης προτίμησης (δηλαδή, τον υποψήφιο τον οποίο οι εκλογείς επιλέγουν ως δεύτερη επιλογή), ο Σαντίκ Καν διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμά του με ποσοστό 57% στην πρόθεση ψήφου έναντι 43% του Ζακ Γκόλντσμιθ.

image
 
Αλλη δημοσκόπηση της ComRes για το τηλεοπτικό δίκτυο ITV δίνει το 45% των ψήφων πρώτης προτίμησης στον Χαν, έναντι 36% στον Γκόλντσμιθ. Με τις ψήφους δεύτερης προτίμησης, ο υποψήφιος των Εργατικών ανεβαίνει στο 56% και εκείνος των Συντηρητικών στο 44%.
 
Ο Ζακ Γκόλντσμιθ ακολουθεί την γραμμή του απερχόμενου δημάρχου του Λονδίνου, του πληθωρικού Συντηρητικού και υπέρμχου του Brexit Μπόρις Τζόνσον, ενώ οι βασικές επιθέσεις του κατά του αντιπάλου του Σαντίκ Καν εστιάζουν στην μυσουλμανική του καταγωγή.
 
Η περίεργη εκλογική «φυλή» των Λονδρέζων
 
Το Λονδίνο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι βρετανοί αναλυτές είναι μια ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της πόλης δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι τα βασικά ζητήματα που τους απαχολούν είναι εκείνα της στέγασης και των μεταφορών και όχι η λεγόμενη υψηλή πολιτική.
 
Το Λονδίνο επίσης είναι παραδοσιακό εκλογικό προπύργιο των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές, με βάση όμως το εκλογικό σύστημα της Βρετανίας οι περισσότεροι εκ των μόνιμων κατοίκων της πόλης που ψηφίζουν στις σημερινές δημοτικές εκλογές δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα του Ιουνίου (καθ’ ότι δεν είναι βρετανοί υπήκοοι).
 
«Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα δώσει μεν μία πρόγευση για την 23η Ιουνίου, αλλά δεν πρόκειται γι αυτό που λέμε κλασσικό πρόκριμα», επεσήμανε χαρακτηριστικά στη Wall Street Journal  o Τζο Τούιμαν, επικεφαλής πολιτικός αναλυτής για ευρωπαϊκά ζητήματα στην YouGov. Με βάση πάντως δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας που έγινε πριν από λίγες ημέρες πάνω από το 50% των λονδρέζων ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.