Ο υποψήφιος της Δεξιάς για τη Γαλλική προεδρία, Φρανσουά Φιγιόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Paris Match, επικρατεί με μεγάλη διαφορά έναντι της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, σε περίπτωση που τεθούν αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ads

Ωστόσο ο Φρανσουά Φιγιόν, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, θα έχανε σε περίπτωση που απέναντι του ήταν ο ανεξάρτητος σοσιαλιστής υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν.

Αναλυτικότερα ο Φρανσουά Φιγιόν θα κέρδιζε με ποσοστό 64% την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία βάσει της δημοσκόπησης θα συγκέντρωσε ποσοστό 36%. Αν όμως ο ανεξάρτητος υποψήφιος και πρώην υπουργός Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν περάσει στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Φιγιόν, θα κερδίσει με 52% έναντι 48%.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Ifop Fuducial για το Paris Match είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτά άλλων δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα και δείχνουν τον Φιγιόν να χάνει μέρος της δυναμικής που απέκτησε μετά την εκλογή. Για τον πρώτο γύρο των εκλογών τα ποσοστά του εμφανίζονται μειωμένα και κινούνται σε 24-25% από 27,5% που ανέρχονταν πριν ένα μήνα ανάλογα με το ποιος θα είναι υποψήφιος για τους Σοσιαλιστές.

Ads

Παρόλο που προβλέπεται ότι θα κερδίσει την υποψήφια της ακροδεξιάς στο δεύτερο γύρο, το ποσοστό αυτό τον φέρνει πίσω από την Λεπέν, που σύμφωνα με τις προβλέψεις συγκεντρώνει ποσοστό 26,5% στον πρώτο γύρο.

Από την πλευρά του ο Μακρόν εξασφαλίζει το 17% έως 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Όμως, θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει και μέρος των ποσοστών του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού που ανέρχονται σε 5,5% έως 7%, σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, αν ο τελευταίος αποφασίσει να μην θέσει υποψηφιότητα. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση του.