Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν κάλεσε τη Γερμανία να δεσμευτεί για την υποδοχή συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον «αγώνα δρόμου των προσφύγων», που έχουν προορισμό τους τη χώρα και να σταματήσει το φαινόμενο της άτακτης μετακίνησης.

Ads

Μιλώντας σε αυστριακά μέσα είπε πως η Γερμανία, σε αναλογία με την Αυστρία που έχει θέσει ανώτατο όριο 37.500 προσφύγων, θα πρέπει να καθορίσει μία «σαφή τιμή αναφοράς» υποδοχής στη χώρα 400.000 προσφύγων ετησίως.

Όπως εκτιμά, η κατανοή των προσφύγων δεν λειτουργεί, επειδή οι πρόσφυγες ελπίζουν ότι θα έρθουν στη Γερμανία. Ο αυστριακός καγκελάριος σημειώνει, επίσης, πως η Γαλλία έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να δεχθεί 30.000 αιτούντες άσυλο, ωστόσο δεν έλαβε ούτε 1.000, καθώς, όπως σημειώνει, «όλοι θέλουν να μεταβούν στη Γερμανία ή στην Αυστρία, και το ίδιο συμβαίνει και με την Πορτογαλία -η οποία είναι πρόθυμη να δεχθεί 7.000 πρόσφυγες από την Ειδομένη ωστόσο μόλις 200 θέλησαν να πάνε στην Πορτογαλία-, γιατί όλοι ελπίζουν, πως κάποια στιγμή θα βρουν έναν δρόμο να μεταβούν στη Γερμανία».

Προσθέτει δε, πως τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αποσαφηνίσουν πως «όποιος καταφθάνει με διακινητές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα στέλνεται πίσω».

Ads