Δύο μέρες μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι ρατσιστικές και ομοφοβικές του δηλώσεις περί «σχιστομάτηδων Κινέζων» και γάμων ομοφυλόφιλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ θυμήθηκε να προβληματιστεί για την ομιλία του και να ζητήσει συγγνώμη.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο χριστιανοδημοκράτης Επίτροπος Έτινγκερ, μίλησε για «εκείνους με τα σχιστά μάτια» αναφερόμενος σε Κινέζους αξιωματούχους, μίλησε για τον γάμο ομοφυλοφίλων που έχει «επιβληθεί», ενώ αστειεύτηκε και για το διαζύγιο του πρώην καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι γκέι.

Διαβάστε επίσης: Ο Γερμανός επίτροπος, εκλεκτός 2 Ελλήνων Ευρωβουλευτών, σε νέες περιπέτειες – Του Στέλιου Κούλογλου

«Είχα το χρόνο να προβληματιστώ σχετικά με την ομιλία μου, και μπορώ τώρα να δω ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησα δημιούργησαν άσχημα συναισθήματα και μπορεί ακόμη και να πλήγωσαν κάποιους. Δεν είχα τέτοια πρόθεση και θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για οποιοδήποτε ανάρμοστο σχόλιο» αναφέρει στην επίσημη δήλωσή του ο Επίτροπος Έτινγκερ.

Ads

Όσον αφορά τους Κινέζους, τους οποίους χαρακτήρισε «σχιστομάτηδες» και «ύπουλους», ο Γκίντερ Έτινγκερ σήμερα απολογείται λέγοντας: «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας – η Κίνα είναι εταίρος και σκληρός ανταγωνιστής”.

Σχετικά με το σχόλιό του για τη Βαλονία, ότι είναι «μια μικρή περιοχή που κυβερνάται από κομμουνιστές και μπλοκάρει όλη την Ευρώπη», ο Έτινγκερ στη σημερινή του δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Επισήμανα την ανάγκη για μια λειτουργική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση  – το παράδειγμα της CETA έδειξε ότι ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης ως εταίρου στο διεθνές εμπόριο θα χαθεί εύκολα αν δεν δώσουμε περισσότερη προσοχή. Λυπάμαι που κάποια σχόλιά μου παρερμηνεύθηκαν όσον αφορά τη Βαλονία, η οποία δεν είναι μόνο μια ιστορικά σημαντική περιοχή της Ευρώπης, αλλά συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική και πολιτική πολυμορφία της. Προσωπικά προέρχομαι από ένα ομοσπονδιακό κράτος και λαμβάνω πολύ σοβαρά τα επιχειρήματα των περιφερειών».