Ο εγγονός του ναζί Ρούντολφ Ες -αξιωματικού των Ες Ες και διοικητή του στρατοπέδου του Άουσβιτς- Ράινερ Ες, καλεί την Ευρώπη να μην ξεχάσει το σκοτεινό παρελθόν.

Ads

Στο βίντεο ο Ράινερ Ες, λέει:

«Ξέρω παραπάνω από τους περισσότερους ανθρώπους για την επιθυμία να ξεχάσεις. Υπήρξαν στιγμές που ήθελα να αρνηθώ το παρελθόν μου, προσποιούμενος ότι ήμουν κάποιος άλλος. Όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν μας όσο κι αν πονάει. Γιατί όταν ξεχάσουμε, η Ιστορία θα επαναληφθεί. Φοβάμαι ότι αυτό συμβαίνει τώρα. Σε όλη την Ευρώπη ακροδεξιά πολιτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Και αν δεν κάνουμε τίποτα, σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθει τίποτα. Το όνομά μου είναι Ράινερ Ες. Ο παππούς μου ήταν ο Ρούντολφ Ες, ο ναζί διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς. Η ιστορία μου, μου έμαθε ότι η δημοκρατία, η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται δεδομένα. Ποτέ μην ξεχνάτε να ψηφίζετε».

Το βίντεο, αναρτήθηκε στο YouTube από τη νεολαία του Σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο της εκστρατείας  «Never Forget to Vote», (Ποτέ μην ξεχνάς να ψηφίσεις) με στόχο μια Ευρώπη ελεύθερη από τους ναζί.

Η εν λόγω εκστρατεία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους ευρωπαίους πολίτες ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές, ώστε η Ευρώπη να μην ξαναζήσει τη θηριωδία του ναζισμού.

Ads