Ο 48χρονος Ντάριν Όσμπορν αναγνωρίστηκε ως ο δράστης της επίθεσης με το βαν που έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου έξω από τζαμί στο βόρειο Λονδίνο, χθες το βράδυ. 

Ads

Ο Όσμπορν έχει γεννηθεί στη Σιγκαπούρη το 1969, μεγάλωσε στο Σόμερσετ και ζει στο Κάρντιφ. Είναι πρόσφατα χωρισμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. 

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, ο Όσμπορν δεν ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές, ούτε στην MI5. Σύμφωνα με τους γείτονές του ήταν ένας αρκετά κλειστός άνθρωπος και αφοσιωμένος πατέρας, που επισκεπτόταν συχνά τα παιδιά του. 

Ο Όσμπορν νοίκιασε το βαν που χρησιμοποίησε από τη Νότια Ουαλία και στη συνέχεια οδήγησε μέχρι το Λονδίνο. 

Ads

Η επίθεση

Φτάνοντας έξω από το τζαμί, ο Όσμπορν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι λίγο πριν ένας ηλικιωμένος άνδρας είχε χάσει τις αισθήσεις του σε στάση λεωφορείου και είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. 

Έτσι οδήγησε το βαν του καταπάνω στους συγκεντρωμένους πολίτες, τραυματίζοντας δέκα ανθρώπους από τους οποίους οι δυο είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ηλικιωμένος που βρισκόταν στη στάση έχασε τη ζωή του χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν σκοτώθηκε από την επίθεση του Όσμπορν. 

Αυτόπτες μάρτυρες έπεσαν πάνω στον δράστη για να τον ακινητοποιήσουν ενώ άλλοι προσπάθησαν να τον λιντσάρουν. Εκείνος φώναζε: «σκοτώστε με, σκοτώστε με, έκανα το “κομμάτι” μου». Ο Ιμάμης του τζαμιού ήταν αυτός που τον έσωσε από το λιντσάρισμα. 

Οι αυτόπτες πιάνουν τον δράστη:

image

Το βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση

Κατά την επίθεση ο Όσμπορν φώναζε, σύμφωνα με τους αυτόπτεις μάρτυρες: «θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους». Κρατήθηκε από τους αυτόπτες για είκοσι λεπτά. Όταν έφτασε η αστυνομία και τον συνέλαβε άρχισε να στέλνει φιλιά στην κάμερα. 

Η στιγμή της σύλληψης:

Ο δράστης χαιρετά το πλήθος:

Η Βρετανία αρχικά δεν χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική κάτι που έκανε αργότερα. Τα κίνητρα του Όσμπορν δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Μετά την επίθεση πάντως ακροδεξιοί άρχισαν να πανηγυρίζουν στα social media στα πρότυπα των τζιχαντιστών. Εξετάζεται αν ο δράστης είχε σχέσεις με ακροδεξιές ομάδες. Το ακροδεξιό κόμμα της Ουαλίας έσπευσε να δηλώσει ότι ο Όσμπορν δεν είναι μέλος του.