Όσοι καπνίζουμε έχουμε δει στο πακέτο μας τον κύριο που… μισο-πεθαίνει με την ένδειξη: «Το κάπνισμα προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια και αναπηρία». Πριν πάθει εγκεφαλικό και αναπηρία ή πεθάνει πάντως ο άνθρωπος, καταθέτει μήνυση γιατί η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδεια του.

Ads

Η αντικαπνιστική καμπάνια της Ε.Ε. έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στις τάξεις των καπνιστών που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι αναγκάζονται να βλέπουν στα πακέτα που με ελεύθερη βούληση έχουν αγοράσει, τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Προκάλεσε όμως και την έντονη αντίδραση του κυρίου που απεικονίζεται στο κρεβάτι και δεν έχει υποστεί εγκεφαλικό, ούτε αναπηρία. Για την ακρίβεια μάλιστα στα 54 χρόνια ζωής του δεν έχει καπνίσει ποτέ!

image

Ads

Ο άνδρας της φωτογραφίας είναι από την Ισπανία και είδε ξαφνικά χωρίς να έχει δώσει την έγκριση του, να χρησιμοποιείται η φωτογραφία του από παλαιότερη χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί, να χρησιμοποιείται στην ευρωπαϊκή αντικαπνιστική καμπάνια για να φοβερίσει τους απανταχού καπνιστές. Πρόκειται για την καμπάνια που εκπορεύεται από την τελευταία οδηγία της Ε.Ε., η οποία προβλέπει πως η επιφάνεια των προϊόντων καπνού θα είναι καλυμμένη σε ποσοστό 65% με φωτογραφίες και μηνύματα κατά του καπνίσματος.

Το περιστατικό συνέβη στη Γαλικία της Ισπανίας και ειδικότερα στο Νοσοκομείο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Ο 54χρονος νοσηλευόταν εκεί για κάποιο πρόβλημα που είχε παρουσιάσει στη μέση του και κάποιος από το ιατρικό προσωπικό τον φωτογράφισε εν αγνοία του.

Μη καπνίζοντας μάλιστα δεν συνειδητοποίησε ότι «κοσμεί» τα ευρωπαϊκά πακέτα τσιγάρων παρά μόνο όταν ένας φίλος του αγόρασε ένα και τον είδε. Το μήνυμα στη συγκεκριμένη διαφήμιση ήταν «Fumar provoca embolias e invalidez», δηλαδή «το κάπνισμα προκαλεί εμβολές και αναπηρία».

Το πώς η φωτογραφία του από το νοσοκομείο βρέθηκε στα πακέτα τσιγάρων, άγνωστο!

Πλέον, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη στην οποία κατέφυγε ο 54χρονος άνδρας, ενώ απ’ το νοσοκομείο έγινε γνωστό ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.