Ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο της τελευταίας 20ετίας, κατασταλτικά πογκρόμ έχει εξαπολύσει εναντίον του καταλανικού δημοψηφίσματος η ισπανική κυβέρνηση. Αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες και δικαστικός μηχανισμός, έχουν επιστρατευθεί σε πλήρη ισχύ και σε έναν πρωτοφανή επιχειρησιακό συνδυασμό νομικών ενεργειών, αστυνομικών καταδρομών και οικονομικών κυρώσεων, για να αποτρέψουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή, 1η Οκτωβρίου, με το διαχρονικό ερώτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ads

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκάστοτε τοπικές αρχές, ανάλογα με τον κάθε φορά συσχετισμό δύναμης των τοπικών πολιτικών δυνάμεων, προβάλουν το αίτημα της ανεξαρτησίας αυτής της δυναμικής περιοχής της Ισπανίας, ωστόσο, το μέγεθος της κρατικής κινητοποίησης, κάποιες «περίεργες» θέσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα σαφή κρούσματα μαζικής ανυπακοής των τοπικών κρατικών μηχανισμών έναντι της Μαδρίτης, συνιστούν μια κλιμάκωση προς μία από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας υποχρέωσε την κεντρική και περιφερειακή υπηρεσία ασφαλείας να εμποδίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη δημιουργία εκλογικών τμημάτων σε πιθανές θέσεις ψηφοφορίας μέχρι την Κυριακή, να σφραγίσει εν δυνάμει «ύποπτα» κτίρια εκείνη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν εκλογικών κέντρων που ανοίγουν παρά την απαγόρευση και να κατασχέσει τους υπολογιστές και όλα τα υλικά της ψηφοφορία.

Παρόλ’ αυτά, εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί αναμένεται να βγουν στους δρόμους την Κυριακή προσπαθώντας να ψηφίσουν. Στην Καταλονία έχουν συρρεύσει χιλιάδες αστυνομικοί από όλη την χώρα – με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών να αρνείται να δώσει συγκεκριμένο αριθμό – με διαταγή να εμποδίσουν την ψηφοφορία και να καταστείλουν τις πιθανότατες αναταραχές που θα προκύψουν από την παρεμπόδιση του δημοψηφίσματος.

Ads

Οι αξιωματικοί της κεντρικής αστυνομίας είναι επιφορτισμένοι με το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, εάν η περιφερειακή αστυνομία της Καταλονίας – η Mossos d’ Escuarda – δεν είναι σε θέση ή δεν είναι πρόθυμη να το πράξει. Η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη έχουν «σφαχτεί» για τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, η πίστη της οποίας θα ελεγχθεί τις επόμενες ημέρες. Με το μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια να επικεντρώνεται στο ερώτημα: πίστη σε ποια πλευρά;

Διαβάστε επίσης: «Πεθαίνοντας στην Καταλονία» του Τζωρτζ Όργουελ

Κατασταλτικό πογκρόμ

image

Η ισπανική κυβέρνηση έχει εισέλθει σε πλήρη κρισιακή κατάσταση. Ο Ραχόι δεν αναμένεται να παραστεί στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ταλίν αυτήν την εβδομάδα. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα επεκταθεί στο επόμενο έτος εξαιτίας της καταλανικής κρίσης. Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, ο Ραχόι διατηρεί την υποστήριξη των τριών τετάρτων του ισπανικού Κογκρέσου για το ζήτημα της Καταλανίας.

Η Μαδρίτη θεωρεί ότι η βασική υποδομή που απαιτείται για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έχει «αποσυναρμολογηθεί», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Enric Millo, εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία. Ωστόσο και πάλι η πραγματικότητα της ευρείας κλίμακας κινητοποίησης του κεντρικού κρατικού μηχανισμού έρχεται να ενισχύσει τους φόβους ότι το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και μετά την ψηφοφορία και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της.

Ταυτόχρονα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας ερευνά ολόκληρο το καταλανικό υπουργικό συμβούλιο υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Προέδρου Carles Puigdemont – καθώς και πέντε περιφερειακούς νομοθέτες – με την κατηγορία της ανυπακοής, της προδοσίας και της κατάχρησης δημόσιων πόρων. Το τελευταίο έγκλημα τιμωρείται με οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Ένας άλλος δικαστής στη Βαρκελώνη διερευνά 20 άτομα με τις ίδιες κατηγορίες. Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος δικαστής διέταξε την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων σε 41 εγκαταστάσεις και δομές που φέρεται ότι συνδέονται με το δημοψήφισμα, συμπεριλαμβανομένων έξι κυβερνητικών γραφείων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αρχές κρατούσαν προσωρινά περισσότερους από δώδεκα Καταλανούς αξιωματούχους, προκαλώντας χιλιάδες κόσμου να βγουν στους δρόμους διαδηλώνοντας εξοργισμένοι. Η αστυνομία κατάσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οτιδήποτε άλλο θεώρησαν ότι σχετίζεται με την προετοιμασία του δημοψηφίσματος.

Ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας ξεκίνησε ποινική έρευνα για να στήσει κατηγορίες που μπορούν να επιφέρουν και φυλάκιση 10 ετών με αφορμή την παραπάνω διαμαρτυρίας, κρίνοντας ότι οι οργανώσεις που διοργάνωσαν την διαδήλωση, κάλεσαν τον κόσμο να περικυκλώσει τα κτίρια στα οποία είχε εισβάλει η αστυνομία, με στόχο, κατά την άποψη του εισαγγελέα, να εμποδιστεί με βίαιο τρόπο το έργο των αρχών.

Χαρακτηριστικό του πανικού με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατάσταση η Μαδρίτη είναι το γεγονός, ότι ενώ ο εισαγγελέας δεν κατάφερε να προσωποποιήσει τις κατηγορίες αυτές, ωστόσο «έδειξε» προς τους ηγέτες των μεγαλύτερων φορέων υπέρ της ανεξαρτησίας. Και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν απτά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις σοβαρές αυτές κατηγορίες, την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο «αναγνώρισε» την εισήγηση του εισαγγελέα και αποφάσισε να προχωρήσει σε έρευνα, διατάσσοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να αναφέρουν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και των επόμενων.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας διέταξε μια προκαταρκτική έρευνα εναντίον περισσότερων από 700 δημάρχων της Καταλονίας που είχαν δηλώσει πως θα συνεργαστούν στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και διέταξε να τεθούν ακόμη και  υπό κράτηση εάν αρνούνταν να εμφανιστούν ενώπιον των αρχών. Ζήτησε επίσης ποινική δίωξη εναντίον δύο δημάρχων με κατηγορίες περί ανυπακοής, παραβίασης και κατάχρησης δημόσιων πόρων.

Το Politico εκτιμά, ότι αν και δεν είναι σαφές το κατά πόσο τελικά οι Καταλανοί αξιωματούχοι θα καταλήξουν στη φυλακή, ωστόσο είναι πιθανό ότι πολλοί από αυτούς θα φυλακισθούν. Μάλιστα, ένας δικαστής  δήλωσε ότι μόλις αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει, προσθέτοντας με νόημα ότι η κεντρική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να δώσει χάρη.

Παράλληλα με το αστυνομικό και δικαστικό πογκρόμ βρίσκεται σε εφαρμογή και η τρομοκράτηση κάθε οργανωμένης έκφρασης υπέρ του δημοψηφίσματος, με κατασχέσεις εκατομμυρίων ψηφοδελτίων και εκλογικού υλικού, ενώ τα ΜΜΕ έχουν προειδοποιηθεί να μην μεταδίδουν διαφημιστικές εκστρατείες της Καταλονίας που σχετίζονται με την ψηφοφορία. Στο διαδίκτυ, πάνω από από 100 ιστοτόποι που σχετίζονται με το δημοψήφισμα έκλεισαν από τις αρχές.

Σε οικονομικό επίπεδο, η κεντρική κυβέρνηση έχει  αναλάβει ουσιαστικά τα οικονομικά της περιφερειακής εκτελεστικής εξουσίας για να διασφαλίσει πως «ούτε ένα ευρώ» δεν θα δαπανηθεί στην ψηφοφορία. Οι τράπεζες έχουν διαταχθεί να μην επιτρέπουν μεταφορές χρημάτων από λογαριασμούς της κυβέρνησης της Καταλονίας χωρίς τη συγκατάθεση της Μαδρίτης.

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, που η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, αν και κατά της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

«Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, αποτελεί χρέος μου, ως δημάρχου της πρωτεύουσας της Καταλονίας, της Βαρκελώνης, να απευθύνω έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη μεσολαβητικής προσπάθειας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Καταλονίας για τη εξεύρεση δημοκρατικής λύσης», γράφει η Αντρα Κολάου σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian. 

«Η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Καταλονίας απέναντι σε ένα κύμα καταστολής που εφαρμόζεται από το ισπανικό κράτος» είναι αναγκαία. Απέχοντας πολύ από το να είναι «θεσμική διαμάχη», το θέμα της ανεξαρτησίας έχει μετατραπεί σε «κοινωνική και πολιτική σύγκρουση», θεωρεί η δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Η ίδια είναι αντίθετη με την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και επικριτική με τις «μονομερείς ενέργειες» της τοπικής κυβέρνησης, κατηγορεί ωστόσο την «αδιάλλακτη κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι» ως υπεύθυνη για την «επιδείνωση της κατάστασης».

«Οι ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα διακυβεύονται από τις απειλές σύλληψης 700 δημάρχων, το κλείσιμο ιστοσελίδων του διαδικτύου και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης».

Η στάση της ΕΕ

Πάντως, στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Μαδρίτη «πάγωσε» από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες, μια ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ισχύει για κάθε καινούριο κράτος.

«Αν υπήρχε μια ψήφος υπέρ του ”ναι” στην καταλανική ανεξαρτησία, τότε θα σεβόμασταν αυτήν την απόφαση. Όμως η Καταλονία δεν θα μπορεί να είναι χώρα-μέλος της ΕΕ την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας» είχε πει ο Γιούνκερ.

Τηρώντας την ίδια στάση που είχε κρατήσει και ο προκάτοχός του, ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γιούνκερ είπε ότι οποιοδήποτε νέο, ανεξάρτητο κράτος θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες διαδικασίες για την ένταξή του στην ΕΕ. Ως παράδειγμα έφερε τη Σκωτία και, χαριτολογώντας, την πατρίδα του, το Λουξεμβούργο. «Αν το βόρειο Λουξεμβούργο αποσχιζόταν από το νότιο, θα ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες», είπε.

Αν και λίγο αργότερα η Επιτροπή προσπάθησε να τα «μαζέψει», στην πραγματικότητα ο Γιούνκερ είπε φωναχτά αυτό που γνωρίζουν οι πάντες στην ΕΕ, δηλαδή, ότι τα πάντα είναι «εσωτερικά θέματα» των κρατών – μελών, αρκεί να μην «ενοχλούν» τους κεντρικούς σχεδιασμούς της Ενωσης.

Διχνογνωμίες στο εσωτερικό του μετώπου της ανεξαρτησίας

Σύμφωνα με την Politico η πίεση από την Μαδρίτη και ειδικότερα οι απειλές οικονομικών κυρώσεων αρχίζουν να δημιουργούν προστριβές στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτητοποίησης. Για παράδειγμα, όταν η καταλανική εφημερίδα υπέρ της ανεξαρτησίας «ΑΡΑ» υποχώρησε στις απαγορεύσεις, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τμήματα του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας, το οποίο αναζήτησε άλλα ΜΜΕ που θα ήταν πρόθυμα να αναλάβουν κινδύνους.

Σε μια ακόμη πιο σοβαρή περίπτωση, το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμα ύψους 6.000 έως 12.000 ευρώ σε δύο μέλη του καταλανικού υπουργικού συμβουλίου με την κατηγορία της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος και στα 22 μέλη της  εκλογικής επιτροπής που δημιουργήθηκε για να εποπτεύσει την ψηφοφορία και να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα.

Η αντίδραση της καταλανικής κυβέρνησης ήταν να διαλύσει την εκλογική επιτροπή και να αποπέμψει τον έναν από τους δύο υπουργούς. Το γεγονός πως υπάρχουν ορισμένοι αξιωματούχοι οι οποίοι από την μία ζητούν από τους Καταλανούς να παραβιάσουν τον νόμο και από την άλλη εμφανίζονται τόσο γρήγορα πρόθυμοι να υποχωρήσουν, εξόργισε τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

Ταυτόχρονα, το ισπανικό Ελεγκτικό Συνέδριο «ξεψαχνίζει» και το δημοψήφισμα του 2014, απαιτώντας από τους τότε διοργανωτές του να επιστρέψουν στο κράτος τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν. Πέντε μέλη του καταλανικού υπουργικού συμβουλίου αντικαταστάθηκαν λόγω αυτής της υπόθεσης, ένας από τους οποίους είπε ότι ήταν πρόθυμος να διακινδυνεύσει τη φυλακή, αλλά όχι τα περιουσιακά του στοιχεία.

image

Την Τρίτη, ο πρώην Καταλανός ηγέτης Αρτούρ Μας, ο οποίος κατηγορείται για εκτροπή δημοσίων πόρων για τη διεξαγωγή του προηγούμενου δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014 και στον οποίο εκδικάστηκε εγγύηση ούτε λίγο – ούτε άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε δημόσια, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, να συνεισφέρουν σε έναν λογαριασμό αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας ότι όσοι ηγούνται του αγώνα δεν θα έπρεπε να πληρώσουν τόσο βαρύ τίμημα. Μέχρι στιγμής, οι οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν μαζέψει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέτωπο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, το οποίο συγκροτείται από πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που κινούνται από την δεξιά και το κέντρο μέχρι την αντικαπιταλιστική αριστερά, φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να διασπάται στο ζήτημα του κατά πόσον η  Καταλονία πρέπει να αποχωρήσει μονομερώς ακόμη και στην περίπτωση μη διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή, O πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ είπε ότι μια μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας ήταν μια πιθανότητα ακόμη και αν η ψήφιση αποδειχθεί αδύνατη, αν και πρόσθεσε ότι δεν ήταν η προτιμώμενη επιλογή του.

Την Τρίτη, ο Carles Campuzano, από το Δημοκρατικό Κόμμα της Καταλονίας, «απέκλεισε απόλυτα» μια δήλωση ανεξαρτησίας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κάτι που προκάλεσε την οργή σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Joan Tardà, από το κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (σσ. σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης) απάντησε σε ένα tweet ότι «η πρώτη και τελευταία λέξη» για την ανεξαρτησία ανήκει στην περιφερειακή κυβέρνηση.

Φυσικά η Μαδρίτη κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Η οικονομική πλευρά

Η οικονομική πλευρά του ζητήματος της ανεξαρτησίας συνοψίζεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο ως εξής: Η Καταλονία είναι ένας από τους κινητήρες της ισπανικής οικονομίας, πρώτη εξαγωγική περιφέρεια, με βιομηχανία και έρευνα αιχμής και υψηλές επιδόσεις στον τουριστικό κλάδο.

Στην Καταλονία αντιστοιχεί το 19% του ισπανικού ΑΕΠ ανταγωνιζόμενη με την Μαδρίτη (18,9%) για τον τίτλο της πιο πλούσιας περιοχής της χώρας. Βρίσκεται τέταρτη στην κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (28.600 ευρώ έναντι 24.000 ευρώ που είναι ο μέσος όρος της χώρας), πίσω από τη Μαδρίτη, τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα.

Το ποσοστό της ανεργίας, αντίστοιχο με αυτό της Μαδρίτης, είναι μικρότερο από την υπόλοιπη χώρα: 13,2% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι 17,2% σε εθνικό επίπεδο και 13% στη Μαδρίτη.

Ταυτόχρονα, η Καταλονία είναι με απόσταση η πρώτη εξαγωγική περιφέρεια της Ισπανίας, με ένα τέταρτο των πωλήσεων αγαθών στο εξωτερικό το 2016 και κατά το πρώτο τρίμηνο 2017. Η περιοχή προσέλκυσε το 2015 το 14% περίπου των ξένων επενδύσεων στην Ισπανία και έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τη Μαδρίτη (64%), αλλά σε απόσταση από όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν την έδρα τους στην Βαρκελώνη. Ο κλάδος παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων είναι ο πρώτος βιομηχανικός τομέας της Καταλονίας ως προς την απασχόληση και τον κύκλο εργασιών, με πρώτη τη βιομηχανία του κρέατος (μεγάλος εξαγωγέας χοιρινού).

Η Καταλονία συγκεντρώνει το ήμισυ της χημικής βιομηχανίας της Ισπανίας και η δραστηριότητα του κλάδου είναι υψηλότερη από ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Αυστρία.

Η Καταλονία ήταν το 2016 η δεύτερη στην Ισπανία σε αριθμό παραγωγής αυτοκινήτων, με το 19% της εθνικής παραγωγής (21% στην Καστίγια και Λεόν). Η Nissan και η Volkswagen, μέσω της Seat, λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής. Η Ισπανία είναι ο δεύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία.

  • ‘Ερευνα και βιοεπιστήμες αιχμής

Η Καταλονία έχει επενδύσει στην έρευνα, κυρίως στους τομείς της γενετικής, της νευροβιολογίας, της κυτταρικής βιολογίας, τομέας που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της. Πλούσια σε νοσοκομειακές μονάδες αιχμής και ερευνητικά κέντρα, περιλαμβανομένου ενός πυρηνικού κέντρου με επιταχυντή μικροσωματιδίων, η περιοχή είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε αριθμό φαρμακευτικών εταιρειών ανά κάτοικο.

Οι νέες τεχνολογίες είναι επίσης παρούσες στη Βαρκελώνη, η οποία φιλοξενεί κάθε χρόνο το παγκόσμιο συνέδριο κινητής τηλεφωνίας.

Τα καταλανικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου: στα πέντε πρώτα ισπανικά πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στην κατάταξη της Σανγκάης, τα τρία είναι καταλανικά. Στην Καταλονία λειτουργούν δύο εμπορικές σχολές και σειρά μεγάλων εκδοτικών οίκων.

  • Πρώτος τουριστικός προορισμός της Ισπανίας

Η Καταλονία, με την πρωτεύουσά της και τις παραλίες της Κόστα Μπράβα, είναι η περιοχή της Ισπανίας που προσελκύει τους περισσότερους ξένους τουρίστες. Η τάση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Περισσότερα από 18 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Καταλονία το 2016, το ένα τέταρτο του συνόλου των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ισπανία.

image
Το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης είναι το δεύτερο της χώρας, μετά το αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Το 2016 υποδέχθηκε περισσότερα από 44 εκατομμύρια επιβάτες. Προσελκύει αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που θέλουν να κάνουν τη Βαρκελώνη κόμβο για τις υπερατλαντικές τους πτήσεις.

Το λιμάνι της Βαρκελώνης είναι τρίτο στην Ισπανία για την κίνηση εμπορευμάτων, μετά τα λιμάνια του Αλχεθίρας και της Βαλένθια, και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια για κρουαζιερόπλοια.

  • Το χρέος

Το βάρος του δημοσίου χρέους της Καταλονίας αντιστοιχεί στο 35,2% του ΑΕΠ, γεγονός που την καθιστά την τρίτη πιο χρεωμένη περιοχή της Ισπανίας το πρώτο τρίμηνο 2017.

Σε απόλυτους αριθμούς, η Καταλονία έρχεται πρώτη με 75,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Μαρτίου. Το χρέος της απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση από τις αγορές και εξαρτάται γι΄ αυτήν από το κεντρικό κράτος.

Ποιος θα είναι ο «φόρος» της «τιμής» της Καταλονίας;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της ανεξαρτησίας, ακριβώς επειδή αφορούν σε πρόβλεψη, είναι το «περιβόλι» της προπαγάνδας και για τα δύο στρατόπεδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομία της Ισπανίας, η ανεξάρτητη Καταλονία θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΑΕΠ της θα μειωθεί κατά 25% έως 30%, ενώ η ανεργία θα διπλασιασθεί.

Ορισμένοι οικονομολόγοι κάνουν την ακριβώς αντίθετη εκτίμηση, θεωρώντας ότι η Καταλονία θα παραμείνει στην ΕΕ και το ΑΕΠ της θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα σταθερό, ενώ μακροπρόθεσμα θα αυξηθεί κατά 7%.

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, η οποία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, θεωρεί επίσης ότι η περιοχή δεν θα έχει πλέον πρόβλημα «δημοσιονομικού ελλείμματος» ισχυριζόμενη ότι καταβάλλει στο κεντρικό κράτος περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνει.

Η «σκιά» της ιστορίας

Σύμφωνα με την Mundo Deportivo υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί την Κυριακή το παιχνίδι ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Λας Πάλμας, που είναι προγραμματισμένο για τις 5:15, θα αποτελεί την μικρότερη συνέπεια του δημοψηφίσματος. Η εφημερίδα  επικαλείται έγκυρες πηγές και σημειώνει ότι η Ισπανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο 4 για την τρομοκρατία, μετά τις επιθέσεις της 17ης Αυγούστου στην Las Ramblas. Όλα δείχνουν ότι, μια απαγορευμένη από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ψηφοφορία την Κυριακή, κάθε άλλο παρά θα μειώσει αυτό το επίπεδο ασφαλείας.

Ωστόσο, είναι προφανές, πως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που δεν θα γίνει, θα αποτελεί την μικρότερη συνέπεια από το δημοψήφισμα, ακόμη κι αν επίσης δεν πραγματοποιηθεί. Διότι εκτός από τρέχουσα οικονομική, η σύγκρουση μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης είναι ιδεολογική – πολιτική και έχει βαθιές ρίζες, ανεξάρτητα από το πώς εκφράζεται σήμερα. Ο καταλανικός εθνικισμός ήταν ένα κατεξοχήν δημοκρατικό κίνημα αντίθετο στη μοναρχία και οδήγησε στη δημιουργία της τοπικής κυβέρνησης το 1932, η οποία τέθηκε υπό την ηγεμονία του Λαϊκού Μετώπου, μέχρι την ήττα της δημοκρατίας στον εμφύλιο και την κατάλυσή της από την χούντα του Φράνκο. Όσο σίγουρο είναι πως θα ήταν αφελές να υπάρχουν απευθείας ταυτίσεις του τότε με το τώρα, άλλο τόσο αφελές θα ήταν να αγνοηθεί από οποιαδήποτε ανάλυση το ιστορικό παρελθόν. Άλλωστε, η διαχρονικότητα του αιτήματος της ανεξαρτητοποίησης είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως το ζήτημα έχει περισσότερες πλευρές και είναι σαφώς πιο πολύπλοκο από όσο ίσως προκύπτει κάθε φορά. Άλλωστε, αυτό σχετίζεται με τους επίσης κάθε φορά πολιτικούς συσχετισμούς.

Όπως και να έχει, η Μαδρίτη θα πλανάται πλάνη μεγάλη αν πιστέψει πως ξεμπέρδεψε με την Βαρκελώνη. Ακόμη κι αν την ερχόμενη Δευτέρα χαμογελάσει προσωρινά… Ακόμη κι αν γίνει το ματς την Κυριακή.