Σάλο προκαλεί, σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, η σημερινή δημοσιοποίηση παλαιότερης τηλεοπτικής συνέντευξης του αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και νυν αντικαγκελάριου στη νέα αυστριακή κυβέρνηση, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στην οποία τασσόταν κατά του ενιαίου κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Ads

Σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο αντικαγκελάριος Στράχε επιβεβαίωσε τις τοποθετήσεις του σε εκείνη την τηλεοπτική συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όπως επίσης και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών, για μία μόνιμη, αναγκαία ειρηνευτική διαδικασία.

Στη συνέντευξη, την οποία ο ίδιος είχε παραχωρήσει στην Τηλεόραση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, με την ευκαιρία επίσκεψής του στην Μπάνια Λούκα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Στράχε τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι «στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ανεξαρτησίας της», και ταυτόχρονα διερωτάτο γιατί η διεθνής κοινότητα επιμένει στη σημερινή πολυεθνική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία, κατά την άποψή του, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Η διεθνής κοινότητα προστατεύει ένα τεχνητά κατασκευασμένο κράτος με τη βία, που δεν ανταποκρίνεται στη βούληση των ανθρώπων σε αυτό το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ads

Επιπλέον υπογράμμιζε την αναγκαιότητα, να δοθεί το δικαίωμα στους Σέρβους και Κροάτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους, ενώ τόνιζε πως η μόνη δομή που λειτουργεί σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Ο ίδιος δεν έβλεπε «κανένα θετικό μέλλον για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να δοθεί στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας η δυνατότητα της απόσχισής της», κάτι που όμως, σύμφωνα με τους παρατηρητές, θα αποτελούσε παραβίαση του βοσνιακού Συντάγματος και της Συνθήκης Ειρήνης του Ντέιτον για τη Βοσνία, το 1995.

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής Βουλής, Αντρέας Σίντερ, κατηγόρησε το απόγευμα τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε για «πολύ επικίνδυνο πολιτικό εμπρησμό» και ζήτησε την άμεση τοποθέτηση τόσο από τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και από την προερχόμενη από το Κόμμα των Ελευθέρων, υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Σύμφωνα με τον Αντρέας Σίντερ, «η Αυστρία εξακολουθεί να έχει έναν σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος με ανεύθυνο τρόπο καταστρέφεται από το Κόμμα των Ελευθέρων και τον αντικαγκελάριό τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή».

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή της από την Σόφια -όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στην προεδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βουλγαρία, την οποία θα διαδεχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η Αυστρία- τονίζει ότι δεν σχολιάζει τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Στράχε υπό την τότε ιδιότητά του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελευθέρων και αρχηγός τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθότι αυτό είναι υπόθεση του Κόμματος των Ελευθέρων και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ