«Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κυβερνήσουμε», δήλωσε ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα πρέπει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. 

Ads

Η Λέγκα αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στο εσωτερικό της συμμαχίας δεξιάς – ακροδεξιάς ξεπερνώντας το Forza Italia του Μπερλουσκόνι, ενώ ο συνασπισμός ήρθε πρώτος στις ιταλικές εκλογές με ποσοστό 37%.

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι ο συνασπισμός θα μπορέσει να κυβερνήσει κι ότι οι αγορές δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική συμμαχία της Λέγκας με το Forza Italia ήταν ότι όποιο από το δυο κόμματα έρθει πρώτο στις εκλογές θα ορίσει και τον πρωθυπουργό. 

Ads

Ωστόσο, τα δυο κόμματα έχουν αρκετές διαφορές με βασικότερη την θέση της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Το κόμμα του Μπερλουσκόνι είναι φιλοευρωπαϊκό ενώ η Λέγκα όχι. Ο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα: «το ευρώ ήταν και παραμένει ένα λάθος». 

Αναφορικά με τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, ο Σαλβίνι είπε ότι το κόμμα του, το οποίο απέσπασε 17,7% των ψήφων, είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια συμμαχία «σούπα μινεστρόνε», αναφερόμενος προφανώς σε μια κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας. 

Επίσης ο Σαλβίνι εξέφρασε την αντίθεσή του για μια πιθανή συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πρώτο κόμμα στις εκλογές με 32%.