Νύχτα τρόμου στην Ιταλία μετά το ισχυρό τριπλό χτύπημα του εγκέλαδου το βράδυ της Τετάρτης. Τρεις δονήσεις – 5,4 η πρώτη, 5,9 η δεύτερη και 4,6 η τρίτη – προκάλεσαν πανικό καθώς ακολουθούν τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την χώρα τον Αύγουστο. 

Ads

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έβγαλαν τη νύχτα στους δρόμους. Οι διασώστες στην κεντρική Ιταλία ψάχνουν υπό καταρρακτώδη βροχή από χθες για τυχόν εγκλωβισμένους.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για 10 τραυματίες. Δεν έχουν αναφερθεί νεκροί από τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός, αν κι ένας ηλικιωμένος φέρεται να εξέπνευσε μετά από ανακοπή. 

image

Υπάρχουν πάντως υλικές ζημιές καθώς πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σε Μάρκε, Ούμπρια, Βίσο και Φαμπριάνο. Αρκετές περιοχές στη ζώνη κοντά στο επίκεντρο δεν έχουν ρεύμα ή τηλέφωνο.

Πάνω από 60 μετασεισμοί 

Η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 σημειώθηκε στις 19:10 της Τετάρτης, ακολούθησε η ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας των 5,9 βαθμών στις 21:18. Το τρίτο χτύπημα ήρθε στις 23:42 και είχε ισχύ 4,6 βαθμών. 

Ads

Oι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στις 05.50 σημειώθηκε μάλιστα δόνηση 4,2 βαθμών. Όλες οι σεισμικές δονήσεις είχαν εστιακό βάθος περί τα 10 χλμ. και είχαν επίκεντρο στην ίδια περιοχή, μεταξύ Μάρκε και Ούμπρια. Μέχρι τις 23.00 χθες το βράδυ, τοπική ώρα, οι μετασεισμικές δονήσεις στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια είχαν ξεπεράσει τις εξήντα.

image

image

Κλειστά τα σχολεία

Σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε δεκαοκτώ πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας για να γίνουν προσεκτικές αυτοψίες με εκτίμηση των ζημιών.

image

image

image