Μπερδεύεται το κουβάρι αναφορικά με το χτύπημα με εκρηκτικά στο πούλμαν της γερμανικής ομάδας Ντόρτμουντ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εκρηκτικά προέρχονται πιθανότατα από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού ενώ οι μηχανισμοί ήταν ιδιαίτερα δυνατοί, κατασκευάστηκαν από επαγγελματίες και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειριστήριο. Την ίδια ώρα, μια πέμπτη επιστολή ανάληψης ευθύνης, αυτή τη φορά από ακροδεξιούς, προστίθεται στα προς έρευνα στοιχεία. 

Ads

Την υπόθεση της τριπλής βομβιστικής επίθεσης εναντίον του λεωφορείου της Ντόρτμουντ ερευνά μια ειδική ομάδα 100 ερευνητών. Η εφημερίδα Die Welt, αναφέρει ότι η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε προερχόταν πιθανότατα από αποθέματα του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού, κάτι που έγινε γνωστό για πρώτη φορά χθες. Σημειώνει επίσης ότι  οι εκπυρσοκροτητές που χρησιμοποιήθηκαν προϋποθέτουν ειδικές γνώσεις.

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος (BKA) δήλωσε ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες, είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα. 

Ωστόσο, χθες το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ, μιλώντας στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του τοπικού κοινοβουλίου στο Ντίσελντορφ, έκανε λόγο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, για «εκρηκτικούς μηχανισμούς με μεγάλη ισχύ που κατασκευάστηκαν από επαγγελματίες». 

Ads

Επιπλέον σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έκρηξη των μηχανισμών έγινε με τηλεχειρισμό και ότι οι δράστες είχαν οπτική επαφή με το μοιραίο λεωφορείο.

Παράλληλα οι γερμανικές αρχές θεωρούν πιθανές και άλλες βομβιστικές ενέργειες στη Γερμανία, μετά από αυτή στο Ντόρτμουντ, και έτσι έδωσαν εντολή στις τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα για πρόσθετα προληπτικά μέτρα σε ποδοσφαιρικά ματς, συναυλίες και άλλες μαζικές εκδηλώσεις.

Ο γρίφος των επιστολών ανάληψης ευθύνης

Στο μεταξύ ακόμη μια επιστολή ανάληψης ευθύνης έκανε την εμφάνισή της, χθες. Εστάλη μέσω email στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου και το περιεχόμενό της παραπέμπει σε ακροδεξιό κι όχι τζιχαντιστικό υπόβαθρο. 

Σημειώνεται ότι στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν τρεις επιστολές ανάληψης ευθύνης που παραπέμπουν στο Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, δεν πείθουν τις αρχές που εκτιμούν ότι τις έγραψαν γερμανόφωνοι με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των ερευνών, για να οδηγήσουν δηλαδή στο σενάριο τρομοκρατικού χτυπήματος από τζιχαντιστές. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το περιεχόμενο τους δεν ταιριάζει με τον τρόπο που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος. Τα σχετικά ρεπορτάζ επιβεβαίωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Φράουκε Κέλερ.

Τέλος μια ακόμη επιστολή ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκε σε ακροαριστερό ιστότοπο στο Διαδίκτυο θεωρείται άνευ σημασίας. Θυμίζει έντονα την επιστολή ανάληψης ευθύνης που είχε αναρτηθεί στην ίδια πλατφόρμα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις μπροστά από ένα τέμενος και το Συνεδριακό Κέντρο της Δρέσδης τον Δεκέμβριο του 2016. Τότε είχε αποδειχτεί ότι ήταν ψεύτικη και τελικά τα ίχνη οδήγησαν στον ακροδεξιό χώρο. 

Τι αναφέρει η επιστολή των ακροδεξιών

Στην επιστολή με ακροδεξιό υπόβαθρο που εστάλη στην Tagesspiegel, επικρίνεται η προσφυγική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, γίνεται λόγος για «τελευταία προειδοποίηση» και σημειώνεται ότι θα «τρέξει αίμα» στις 22 Απριλίου στην Κολωνία. Για την ημέρα εκείνη  διοργανώνονται διαδηλώσεις κατά του συνεδρίου του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Μέχρι αυτή την ώρα πάντως οι γερμανικές αρχές δεν έχουν πιστοποιήσει την αυθεντικότητα καμίας από τις τέσσερις επιστολές ανάληψης ευθύνης, ούτε είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για επίθεση με ισλαμιστικό ή και ακροδεξιό υπόβαθρο. 

Διαβεβαιώνουν μόνο ότι διεξάγουν έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις. Ερευνούν ακόμα και το ενδεχόμενο η βομβιστική επίθεση να είχε ως στόχο ένα οικονομικό πλήγμα κατά του ποδοσφαιρικού συλλόγου BVB, ο οποίος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο και κατά συνέπεια κάθε ήττα της ομάδας λόγω κακής ψυχολογικής κατάστασης των παικτών μετά από μια επίθεση, θα είχε οικονομικό αντίκτυπο. Ανοιχτό είναι ωστόσο το ερώτημα ποιος έχει συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη.