Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ανακοίνωσε την ανάληψη της έρευνας για την επίθεση κατά του λεωφορείου της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η έρευνα των αρχών είναι προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς η αυθεντικότητα της επιστολής ανάληψης ευθύνης που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης και παραπέμπει σε τζιχαντιστική επίθεση, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. 

Ads

Η επιστολή που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην στρατιωτική ανάμειξη της Γερμανίας στις επιχειρήσεις παρακολούθησης κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung. Πάντως πηγές της αστυνομίας δήλωσαν στην εφημερίδα του Μονάχου ότι η επιστολή είναι πιθανόν να είναι απόπειρα αυτών που βρίσκονται πίσω από την επίθεση να παραπλανήσουν τις αρχές.

Η επιστολή αρχίζει με τις λέξεις: «Στο όνομα του πολυεύσπλαχνου Αλλάχ»… και αναφέρει παρακάτω ότι οι αθλητές κι άλλοι επιφανείς «στη Γερμανία κι άλλες χώρες σταυροφόρων» περιλαμβάνονται στη «λίστα θανάτου του Ισλαμικού Κράτους».

Επίσης γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι «τα γερμανικά Tornado συμμετείχαν στη δολοφονία μουσουλμάνων στο χαλιφάτο του ISIS». Οι αρχές, ειδικοί επιστήμονες και ιατροδικαστές έχουν ξεκινήσει εξονυχιστική ανάλυση του γράμματος, αλλά θεωρούν πρόωρο κάθε συμπέρασμα. «Οι ειδικοί είναι πολύ προσκεκτικοί. (…) Θεωρούν πιθανό ότι οι πραγματικοί δράστες επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. 

Ads

H εισαγγελία και η αστυνομία του Ντόρμουντ έδωσαν συνέντευξη τύπου, από την οποία δεν προέκυψαν απαντήσεις στο βασικό ερώτημα, εάν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Η εισαγγελέας Σάντρα Λύκε αρκέστηκε να πει ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και επιβεβαίωσε ότι στον τόπο της έκρηξης βρέθηκε ένα γράμμα, με το οποίο κάποιος ή κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης, σημείωσε ωστόσο ότι εξετάζεται η αυθεντικότητά του. 

Κατά τον αστυνομικό διευθυντή του Ντόρτμουντ Γκρέγκορ Λάνγκε επρόκειτο πάντως για στοχευμένη ενέργεια εναντίον της ομάδας αλλά δεν αποκάλυψε στοιχεία των ερευνών, τις οποίες αναλαμβάνουν πλέον η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος. «Χρησιμοποιήσαμε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ‘χτενίσαμε’ την περιοχή από αέρος για άλλη εκρηκτική ύλη και αποφασίσαμε εξ αρχής να μην αποκλείσουμε καμιά εκδοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Δεύτερη επιστολή

Ταυτόχρονα όμως, οι αρχές ελέγχουν την αυθεντικότητα και μιας δεύτερης επιστολής ανάληψης ευθύνης, που προέρχεται πιθανότατα από τον αντιφασιστικό χώρο. Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Focus, το μήνυμα αναρτήθηκε σε αντιφασιστικό portal και αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην «επιεική μεταχείριση που επιφυλάσσει η ποδοσφαιρική ομάδα στους νεο-Ναζί και ρατσιστές οπαδούς της».

Και πυροβολισμοί; 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τροφή για διάφορες εικασίες δίνει ωστόσο ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild η σωστή στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι τρεις βόμβες εναντίον οχήματος που βρισκόταν εν κινήσει παραπέμπει σε ανθρώπους αδίστακτους με εμπειρία στην κατασκευή, συνδεσμολογία και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού και καλή γνώση του χώρου και της διαδρομής που θα ακολουθούσε το πούλμαν. Πάντως οι εκρήξεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, φανερώνουν πρόθεση και αποφασιστικότητα των δραστών να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους παίκτες. Η αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν την εκδοχή ότι εκτός από τις τρεις εκρηκτικές ύλες οι δράστες χρησιμοποίησαν και όπλο. Δύο τρύπες που οδηγούν σε αυτήν τη υπόθεση εντοπίστηκαν στο πούλμαν, η μία στην πίσω πόρτα και η άλλη στο παράθυρο, κοντά στη θέση του βαριά τραυματισμένου αμυντικού Μαρκ Μπάρτρα. 

Ο αγώνας που αναβλήθηκε χθες και θα γίνει απόψε, 19.45 ώρα Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου εύκολος για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι παίχτες βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Παρά τα επιχειρήματα για μετάθεση της ημερομηνίας για πολύ αργότερα, τελικά ελήφθη η απόφαση να γίνει ο αγώνας σήμερα.

«Είναι για μας πολύ δύσκολο, αλλά το πρόγραμμά μας δεν επιτρέπει άλλη δυνατότητα» σχολίασε ο Σάσα Φλίγκε, διευθυντής επικοινωνίας της ομάδας αναφορικά με την απόφαση της UEFA μαζί με τις δύο ομάδες. Αλλά ο Φλίγκε το βλέπει και ως αντίδραση ενάντια στο φόβο. «Ελπίζουμε ότι η οικογένεια της Μπορούσια θα δείξει ότι σε δύσκολες καταστάσεις είναι σε θέση να έρθει πιο κοντά και να παίξει αυτό το παιχνίδι και για τον Μάρκ Μπάρτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ