Ντιμπέιτ για πέντε υποψηφίους χθες στη Γαλλία, αλλά με πρωταγωνιστές τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν που δείχνουν να κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. 

Ads

Το ντιμπέιτ ήταν μαραθώνιος, διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες με στόχο κυρίως την προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που παραμένουν μια μεγάλη δεξαμενή, καθώς ανέρχονται στο 40%. Εκτός του Μακρόν και της Λεπέν, συμμετείχαν ο Φρανσουά Φιγιόν για την δεξιά, ο Ζαν – Λικ Μελανσόν, υποψήφιος της Αριστεράς και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που ακολούθησε μετά το πέρας του ντιμπέιτ, ο Μακρόν ήταν αυτός που φάνηκε πιο πειστικός από όλους. Το 29% των τηλεθεατών βρήκαν πιο πειστικό τον Μακρόν, το 20% τον Μελανσόν, ενώ οι Φιγιόν και Λεπέν έρχονται στην τρίτη θέση και ο Αμόν τελευταίος. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις έως τώρα η Λεπέν έρχεται πρώτη σε ψήφους στον πρώτο γύρο αλλά ο Μακρόν επικρατεί στον δεύτερο. 

Στο ντιμπέιτ ο Μακρόν διασταύρωσε τα ξίφη του κυρίως με την υποψήφια του ακροδεξιού Μετώπου Μαρίν Λεπέν αναφορικά με τη μετανάστευση και την Ευρώπη με σημείο αιχμή το λεγόμενο «μπουρκίνι» που αναστάτωσε τη Γαλλία τον τελευταίο χρόνο. 

Ads

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι το μπουρκίνι είναι «ζήτημα δημόσιας τάξης» και όχι πρόκληση στην κοσμική παράδοση της Γαλλίας, όπως ισχυρίστηκε η Λεπέν. 

Η δεύτερη μίλησε για την άνοδο του ριζοσπαστικού ισλάμ στη Γαλλία και ζήτησε να δοθεί τέλος στην πολυπολιτισμικότητα. Με τον Μακρόν να απαντά: «απογοητεύετε τους ψηφοφόρους διαστρεβλώνοντας την αλήθεια» και την κατηγόρησε ότι κάνει «εχθρούς τους μουσουλμάνους της Γαλλίας». 

Οι πέντε υποψήφιοι αντάλλαξαν «χτυπήματα» για τα μεγάλα ζητήματα για τη Γαλλία, ανάμεσά τους η τρομοκρατία, τα εργασιακά και η θέση της χώρας στην Ευρώπη. 

Ο Φιγιόν που βρίσκεται εν μέσω σκανδάλου αναλώθηκε – μετά από αιχμές του Μακρόν – αρκετά στο να απαντήσει για τις αργομισθίες της συζύγου του για τις οποίες κατηγορείται, κάτι που για ακόμη μια φορά αρνήθηκε. Σύμφωνα με το BBC, εμφανίστηκε υποτονικός. 

Δεύτερος καλύτερος, σύμφωνα και πάλι με το BBC ήταν ο Μελανσόν που με τη δεινή ρητορική του προκάλεσε την προσοχή και το ενδιαφέρον, επισκιάζοντας τον Αμόν. 

Θα ακολουθήσουν ακόμη δυο ντιμπέιτ.