Τη Δευτέρα αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα τεθούν υπό εξέταση από τους θεσμούς, έκανε γνωστό ο Γερούν Ντέισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε την ικανοποίησή την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. «Υπάρχει αρκετή ευελιξία μέσα στο πρόγραμμα» είπε μεταξύ άλλων ο Ντέισελμπλουμ. Παράλληλα σημείωσε για το πλεόνασμα ότι αυτό θα καθοριστεί με βάση τις οικονομικές συνθήκες.

Ads

«Είχαμε μια εποικοδομητική και έντονη συνάντηση σχετικά με την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Απόψε έγινε ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Είμαι ευτυχής γιατί η δουλειά που κάναμε έφερε καρπούς, είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Χθες λάβαμε μια επιστολή για παράταση τεσσάρων μηνών. Το αρχικό αίτημα ήταν για έξι αλλά εμείς αποφασίσαμε να υπάρξει παράταση για τέσσερις μήνες», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνοντας ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει ένας πρώτος κατάλογος μεταρρυθμίσεων, μέτρων και στη συνέχεια οι θεσμοί θα γνωμοδοτήσουν και θα αποφασίσουν αν αυτά τα μέτρα επαρκούν για τη συνέχιση της διαδικασίας.

«Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα καταθέσει τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια, η θεσμικοί εταίροι θα εξετάσουν την πρόταση. Εάν η εξέταση είναι θετική, το πρωί της Τρίτης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δρομολόγηση της συμφωνίας. Τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Απριλίου για την κατάρτιση της τελικής λίστας για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα προτιμούσε η διαδικασία να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα για να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση».

Ads

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δόθηκε τετράμηνη παράταση και όχι εξάμηνη, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Κάναμε πρώτα βήματα σήμερα. Το τετράμηνο τέθηκε γιατί υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα. Ταυτόχρονα ενώ κάνουμε αυτή την επανεκκίνηση θα πρέπει να δουλέψουμε και προς την ολοκλήρηση της αξιολόγησης και να δουλεύουμε και για τις μελλοντικές διευθετήσεις». 

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι το αίτημα για παράταση απαιτεί και δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι αρχές δεσμεύονται να επιφέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχουν μονομερείς δράσεις με αρνητικό αντίκτυπο. Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δεσμεύσεις απέναντι στους πιστωτές τους». 

«Η πεποίθηση της Επιτροπής ήταν ανέκαθεν ότι έπρεπε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έτσι ώστε να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα και επίσης για την Ευρωζώνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Η συμφωνία που επετεύχθη ήταν προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αλλά όλης της Ευρωζώνης και του κάθε Ευρωπαίου πολίτη», τόνισε.  Πρόκειται για μία «ισοσκελισμένη συμφωνία η οποία επιτρέπει ταυτόχρονα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα κομμάτι αλλαγών οι οποίες είναι απαραίτητες, από την άλλη πλευρά διασφαλίζει ότι θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας». «Απόψε το βράδυ έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη. Αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα είναι ακλόνητη», σημείωσε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως η συνεδρίαση ήταν κουραστική αλλά παράλληλα και εποικοδομητική. Όπως είπε υπάρχει μια σειρά από στάδια και προθεσμίες. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα αξιολογήσουν η ΕΚΤ, η ΕΕ και το ΔΝΤ, αν είναι αρκετά επαρκείς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, ενώ η τελική προθεσμία είναι στα τέλη του τετραμήνου. «Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας», πρόσθεσε. Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί μετά την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων.

Διαβάστε επίσης: